Kamerkoor Mardi le Vingt in de Simon en Judaskerk met Ecce Homo, de eigentijdse Twentse Passie die gecomponeerd is door Geert Christenhusz.
Kamerkoor Mardi le Vingt in de Simon en Judaskerk met Ecce Homo, de eigentijdse Twentse Passie die gecomponeerd is door Geert Christenhusz. Foto: Mélange

Passie in Den Haag en Ootmarsum

De Twentse Passie, Ecce Homo (Zie de Mens!) van de Oldenzaalse componist Geert Christenhusz brengt het aloude lijdensverhaal in een nieuwe uitvoering, maar met behoud van alle waardevolle elementen.

OOTMARSUM-DEN HAAG-RIJSSEN - De Twentse Passie Ecce Homo wordt in de weekeinden van 18 en 9 maart opgevoerd in de Kloosterkerk in Den Haag en op 1 en 2 april in de H.H. Simon en Judaskerk in Ootmarsum.

Het is een bijzonder passieconcert. De compositie van Ecce Homo is van de hand van musicus Geert Christenhusz uit Oldenzaal. Hij maakte de passie op Duitse teksten van Gerrit Bleumink uit Oldenzaal. Bleumink ontleende de elementen aan het Bijbelse lijdensverhaal zoals dat wordt vertolkt door de vier evangelisten Mattheüs, Marcus, Lukas en Johannes. 


Mardi le Vingt

Ecce Homo wordt uitgevoerd door het Twents Kamerkoor Mardi le Vingt uit Ootmarsum. Dit kamerkoor staat onder bezielende leiding van dirigent Herman Koops. In de Twentse Passie treden treden solisten op. Het orgel wordt bespeeld door de bekende organist Henk Linker. 

Eigentijdse Twentse Passie brengt aloude lijdensverhaal


Kruiswegstaties

Het concert vindt plaats in prachtig sfeervol verlichte kerken, terwijl op een groot scherm de Goudse Kruiswegstaties van Willem Hesseling worden weergegeven. De beelden zijn bewerkt door Sjaak Christenhusz, die al zijn kennis en kunde van het Hilversumse Mediapark hiervoor heeft aangewend.  

De beelden van de eigentijdse Goudse Kruiswegstaties vormen met nieuwe orgeltussenbespelingen voor verrassende overgangen naar de koorgedeelten waarin het lijden en de dood van Christus worden bezongen. Het werk van Willem Hesseling is speciaal voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld door de Stichting Hedendaagse Kunst en Religie Gouda.


Exposities
Deze werken worden in de week voorafgaande aan de uitvoeringen van Ecce Homo, zowel in Den Haag, als ook in Ootmarsum, ter plekke tentoongesteld. Eerder zijn de 14 kruiswegstaties al te bezichtigen in het Rijssens Museum, Kasteellaan 1 in Rijssen van 14 januari tot 15 maart.


Indringend

Op indringende wijze zorgen tekst, muziek, licht en beeld voor een indrukwekkende weergave van het klassieke lijdensverhaal van Jezus Christus. Ecce Homo, Zie, de Mens! waren de woorden die stadhouder Pontius Pilatus sprak toen Christus, in spotmantel en met doornenkroon, als Koning der Joden, aan hem werd voorgeleid.

Ecce Homo is een productie van Muziek Theaterbureau Mélange. De productieleiding wordt verzorgd door Annet Meijerink-Nijhuis. 

Wie meer wil weten over de concerten en de exposities, of kaarten wil reserveren, kan dat doen via de website www.melange.nu.

Pen