Het centrum van Rijssen gezien vanaf de toren van de Noorderkerk aan de Molenstalweg. Rechts achteraan de Schildkerk en de schoorsteen van OMEFA (foto Erfgoed Rijssen-Holten Johan Kettelarij).
Het centrum van Rijssen gezien vanaf de toren van de Noorderkerk aan de Molenstalweg. Rechts achteraan de Schildkerk en de schoorsteen van OMEFA (foto Erfgoed Rijssen-Holten Johan Kettelarij). Foto: Erfgoed Rijssen-Holten Johan Kettelarij

Films en foto's welkom op inleverdag Oosterhof

De Werkgroep Beeldpresentaties houdt zaterdag 21 januari van 10.00 tot 16.00 uur een grote inleverdag voor films en foto's in het Koetshuis van kasteel de Oosterhof aan de Kasteellaan 1. Wie beschikt over films of foto's van het verleden, is van harte welkom. 

RIJSSEN - De beeldwerkgroep wil graag weten of mensen beschikken over films van vroeger waar ze niets meer mee doen. "Misschien ligt het al wel jaren in de kast, omdat er een apparatuur meer is af te spelen", zeggen Johan Koster en Ruud Calis van de werkgroep. Zij houden zich vooral bezig met bewegend beeld.


Statisch beeld

Daarnaast zijn er nog mensen die vooral gespecialiseerd zijn in statisch beeldmateriaal als foto's en dat zijn André van den Houten en Johan Kettelarij. Zij worden bijgestaan door de selecteurs Wim Vlogtman en Jan Leferink.


laat oud beeldmateriaal niet verpieteren in de kast

Genieten 

Om te voorkomen dat oud filmmateriaal in de kast ligt te verpieteren, "want de kwaliteit van bijvoorbeeld super 8-films gaat zienderogen achteruit als er niets mee gebeurt", willen de museumfunctionarissen mensen de gelegenheid geven dit materiaal aan te bieden. "Als het voor ons bruikbaar is, kunnen wij de films digitaliseren en veilig stellen. Naderhand kunnen we het materiaal dan verwerken in de historische films die wij maken en het publiek daarvan laten genieten."

Mensen kunnen hun films en foto's schenken aan het Rijssens Museum. In dat geval moet een korte schenkingsakte worden ingevuld. Wie het film- of fotomateriaal weer terug wil hebben, kan dat te allen tijde krijgen. Na de digitalisering kan het materiaal gewoon weer naar de rechtmatige eigenaar terug.


Volledig (e-mail)adres
"Het is wel zaak dat het materiaal van de juiste en volledige naam en adresgegevens wordt voorzien. Anders wordt het teruggeven een grote puzzel", aldus de beeldmensen. Wie foto's kwijt wil, kan die ook afgeven in het Koetshuis. "Ook hiervoor geldt: vergeet niet de naam, adres en vooral het juiste e-mailadres er bij te voegen." Bij schenken wordt ook voor foto's een schenkingsakte ingevuld. Met wie de foto's niet definitief kwijt wil, kan ook de afspraak gemaakt worden dat de beelden worden gescand, zodat ze hierna naar de eigenaar terug kunnen."


Zo veel mogelijk namen

In alle gevallen geldt: lever bij alle foto's zo veel mogelijk gegevens in van de personen op de foto's, maar ook van de straatbeelden of stadsgezichten die erop staan. "Omdat in de loop van de tijd veel verdwenen is, willen we wel graag precies weten wat er op de beelden staat." Wie iets heeft aan te bieden of te scannen is van harte welkom. Een kop koffie met iets erbij zit er altijd in. De beeldwerkgroep hoopt op een goede respons.

Pen