De gezonde lindebomen op het parkeerterrein bij het kruisgebouw mogen van de hoogste rechter toch gekapt worden.
De gezonde lindebomen op het parkeerterrein bij het kruisgebouw mogen van de hoogste rechter toch gekapt worden. Foto:

Gezonde lindebomen mogen van de rechter toch gekapt worden

De twee overgebleven lindebomen op het parkeerterrein aan de Haarstraat zijn ten dode opgeschreven. De hoogste rechter van Nederland heeft uitgesproken dat de twee oude maar gezonde lindebomen bomen gekapt mogen worden omdat het wegdek er schade van ondervindt. Het handhaven van de bomen zou ook te veel parkeerplaatsen opeisen. 

RIJSSEN - De twee lindebomen staan, eerst nog met een soortgenoot, op het toenmalige schoolplein van de Haarschool dat nu parkeerterrein is. Generaties basisschoolleerlingen hebben zich vermaakt onder deze lindebomen.

Maar voor een efficiƫnt onderhoud van een parkeerterrein vormen de historische bomen uiteraard een obstakel. Om die reden werd het plan opgevat de bomen te verwijderen en te vervangen door exemplaren die minder plaats en overlast geven.

Inmiddels is een van de bomen al gesneuveld. Het verhaal daarbij was dat dit exemplaar gevaar zou opleveren omdat de boom niet meer gezond was. Toen de aanwonenden in de gaten kregen dat de andere twee lindes in gevaar waren, kwamen ze in het geweer en togen naar de rechter. Zij betoogden dat het ging om gezonde bomen die beeldbepalend waren voor dit gedeelte van de stad. 

De gemeente houdt vast aan het verwijderen van deze bomen. Dat is opmerkelijk in het licht van het veranderende denken over het handhaven en zelfs het bijplanten van extra bomen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. 

Tijdens de discussie in de gemeenteraad over het nieuwe groenstructuurplan werd er nadrukkelijk op gewezen dat bomen als het enigszins kan behouden moeten worden. Die geluiden werden ook gehoord mede naar aanleiding van de bewoners van de Van Broekhuizenstraat die protesteerden tegen het verwijderen gezonde platanen in hun buurt.

De raadsleden vonden dat het kappen van overlast gevende bomen geen eerste oplossing zou moeten zijn. Er zou eerst naar andere mogelijkheden gekeken moeten worden waarbij de bomen zouden kunnen blijven. Veel burgers kunnen niet goed volgen dat je enerzijds mensen oproept zo veel mogelijk bomen en groen aan te leggen, terwijl je aan de andere kant gezonde bomen zo maar opruimt.