Afbeelding
Foto:

Smaakn Veskilt bij Rijssense Revue

De Rijssense Revue viert dit jaar haar 50-jarig bestaan met de jubileumrevue 'Smaakn Veskilt'. De spelers, techniek, zang en dans staan te trappelen om het Riessense publiek een wervelende revue voor te schotelen. 

RIJSSEN - In Rijssen leven we naast elkaar, ieder op zijn eigen manier en met z’n eigenaardigheden. Een hardwerkend volkje en we kunnen prima met elkaar overweg, gunnen elkaar wat en helpen elkaar. Kortom er is veel wat Rijssenaren verbindt en typeert. Toch denken we niet over alles hetzelfde want ‘Smaakn Veskilt’ dat typeert Rijssen, Holten en Enter. Tevens actueel met natuurlijk een paar korte momenten waarin we ‘terug in de tijd’ gaan. Enkele oud spelers komen even weer langs voor een korte terugblik. “Typisch Rijssense en doldwaze situaties zijn te zien in de sketches, die zich afspelen in het Rijssense straatje. Feestelijke gebeurtenissen, ergernissen en buurtperikelen; ze komen allemaal voorbij. Rijssenaren herkennen zich in de revue. Maar natuurlijk ook een gevoelig liedje met mooie beamerbeelden, levensgroot geprojecteerd”, aldus Johan Abbink. Abbink is binnen de Rijssense Revue productieleider, bestuurslid, mede- tekstschrijver en speler.


Historie

Vraag een Rijssenaar naar de revue en hij/zij geeft je het idee dat die er altijd al is geweest, de revue hoort bij Rijssen. Maar dat is niet altijd zo geweest. De Rijssense Revue is opgericht in 1973. De revue ontstond destijds door een samenwerking van de boerenkapel van muziekvereniging Wilhelmina en toneelvereniging ‘de Gong’. De oprichters en drijvende krachten achter de Rijssense Revue waren destijds Herman Roosink, Jurrie Zandbergen en Harm Agteresch. De jubileumrevue ‘Smaakn Veskilt’ is de 27ste productie van de Rijssense Revue, dus elke twee jaar een nieuwe revue. In al die jaren is de Rijssense Revue steeds met haar tijd meegegaan. In de beginjaren was het, net als andere revues in Twente, een boeren revue. Tegenwoordig is het een eigentijdse voorstelling, met perikelen uit het dagelijks leven in Rijssen anno 2023. 


Draagvlak ondernemers

Wat altijd is gebleven is dat er telkens een ‘voorpremière’ wordt gespeeld, waarbij mensen die in instellingen wonen in Rijssen en omgeving de kans krijgen de nieuwe revue als eerste gratis te komen zien. Wat ook is gebleven is het draagvlak onder Rijssense ondernemers. In de beginjaren was het de firma Schuitemaker die borg stond voor de productiekosten van de revue. Tegenwoordig is er een mooie groep bedrijven die er samen voor zorgen dat, ondanks de hoge productiekosten, de toegangskaarten betaalbaar blijven.


Sketches, vaste elementen

Door de jaren heen is steeds gewerkt met een groep van 45 tot 50 mensen die de revue maakten. Vaste elementen zijn de sketches in verstaanbaar Rijssens dialect, afgewisseld met zang en dans. In het verleden vormden handgeschilderde doeken het decor, tegenwoordig is een grote beamerwand en led-theaterverlichting de standaard. “We verjongen elke twee jaar, daardoor halen we ook het 50-jarig jubileum. We hebben nu een debutant, enkele spelers van het eerste uur en een (al vòòr corona) stabiele groep. De mensen van de regie, decorbouw, grime, techniek (lichte en geluid, zang en dans )en de gastheer zijn tevens onmisbaar voor de Rijssense Revue. We vormen een goed team samen. Tevens dank aan het team van Het Parkgebouw met hun prachtige theaterzaal”, meent Abbink. 


Kaarten

Kaarten voor ‘Smaakn Veskilt' zijn te boeken op de website van het Parkgebouw: www.parkgebouw.nl. Ga voor meer informatie naar de social media van de Rijssense Revue of

www.rijssenserevue.nl

Afbeelding
Afbeelding