Dames van de Folkloregroep  Riessen bij de Enterse Zomp.
Dames van de Folkloregroep Riessen bij de Enterse Zomp. Foto: Jimmy Nelson

Folkloregroep Riessen in boek van Jimmy Nelson

De Folkloregroep Riessen is gefotografeerd door de wereldberoemde Britse fotograaf Jimmy Nelson. De opnames zijn opgenomen in het boek van Nelson, Between the sea & the sky.

RIJSSEN - Nelson fotografeert vaak in allerlei uithoeken van de wereld om inheemse volken vast te leggen. Maar tijdens de coronapandemie mocht niet gereisd worden. 

In plaats van het vliegtuig pakte Nelson de fiets en reed hij langs vissersdorpen, polderlandschappen en vestingstadjes. Hij ontdekte de traditionele Nederlandse dracht en bedacht dat die eigenlijk net zo bijzonder is als de culturele uitingen van de Papoea’s of Maasai.

Dat heeft een wonderbaarlijk mooi eindproduct opgeleverd waarin ook de Rijssense folkloregroep een prominente plaats heeft gekregen. De leden zijn in vol klederdrachtornaat op verschillende locaties heel mooi in beeld gebracht.

In het grootformaat uitgevoerde boek portretteert hij twintig gemeenschappen in de klederdracht en de omgeving die hen gevormd heeft. Het Zuiderzeemuseum organiseert eind 2024 een reizende expositie rond het boek, waaraan ook het Rijssens Museum mee gaat werken.

Het reusachtige boek is verkrijgbaar in de Rijssense boekhandel. Als waardering voor hun medewerking kregen de leden van de folkloregroep een exemplaar van het boek. Ook voor de bibliotheek van het Rijssens Museum was een exemplaar beschikbaar.