Panden omstreeks 1925 in de Rozengaarde van links naar rechts winkel later De Bico, woonhuis Slaghekke en St. Henricus-bejaardentehuis.
Panden omstreeks 1925 in de Rozengaarde van links naar rechts winkel later De Bico, woonhuis Slaghekke en St. Henricus-bejaardentehuis. Foto: Erfgoed Rijssen-Holten

Pand Rozengaarde architect Cuypers

De Rozengaarde is aan de kant waar de Dionysiuskerk staat in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw bijna weggevaagd. Alleen is er nog een belangwekkend pand over dat ontworpen is door de beroemde architect Jos Cuypers die ook de huidige Dionysiuskerk in Rijssen de Haarlemse Sint Bavo tekende.

RIJSSEN - Het gaat om het woonhuis van de familie Slaghekke van de gelijknamige molen aan de Molendijk.

"Dat pand was het tweede gebouw aan de Rozengaarde komend vanuit de Grotestraat." Dat zei Frans Tusveld (84) dinsdagavond tegenover het Stadsgidsengilde van het Rijssens Museum. De oud-Rijssenaar hield een lezing over de herkomst en betekenis van zijn bekende familie in Rijssen en de grote invloed die de familie Tusveld in Rijssen heeft gehad. 

Frans Tusveld is oud-docent en vierde in zijn actieve periode ook menige triomf als biljartkampioen. "Dat spel heb ik in mijn jeugd in Rijssen bij hotel de Kroon geleerd."


Betreuren

als je weet wat er vroeger was breek je alles niet zo maar af

Tusveld betreurde het dat de Rozengaarde, waar hij geboren is, aan de kant van de Dionysiuskerk nagenoeg is weggevaagd. Daar stond indertijd het Henricusgesticht voor ouden van dagen en het klooster van de Zusters van Schijndel. "Dat heeft plaatsgemaakt voor het huidige appartementencomplex. Het pand van Slaghekke moet er nog zijn, maar het is compleet schuilgegaan achter de gevel van de stoffenzaak die nu op die hoek zit." 


Eerherstel

Tusveld vond het de moeite waard om te onderzoeken of dat pand tevoorschijn gehaald kan worden en mogelijk in ere worden hersteld. "Het woonhuis is van de familie Slaghekke, maar die is ook weer verbonden met de Tusvelds. Op historische foto's is het woonhuis nog te zien. Het werd ontworpen door niemand minder dan de beroemde architect Jos Cuypers. Daaruit is af te leiden dat de Tusvelds vermogend genoeg waren om zo'n beroemdheid te kunnen betalen." Volgens Tusveld bestond zijn voorgeslacht vooral uit zeer ondernemende figuren.

 

Blauwververij

Zijn eigen vader had aan de Rozengaarde tot ongeveer 1945 een zogenaamde blauwververij en later een kruidenierswinkel. Zijn broer Fons heeft dat later uitgebreid en maakte er een dierenspeciaalzaak van. 


Geschiedschrijving

Tusveld vond het nodig dat de complete geschiedenis van Rijssen op een goede en samenhangende manier wordt beschreven. "Dan weet je wat er was, wat het voorstelde en bedenk je je wel eerst twee keer voor je alles af gaat breken. Ik hoop dat er nog eens een ondernemer is die daar een bedrag in wil steken." 


Gerrit Flim

Het Stadsgidsengilde nam 's avonds afscheid van voorzitter Gerrit Flim, die in 2019 aan de wieg stond van de Rijssense stadsgidsen en veel voor het Stadsgidsengilde gedaan heeft. Hij deed onderzoek, schreef stadswandelingen en is medeauteur van het beleidsplan. 


Johan Mekenkamp

Flim werd hartelijk toegesproken door stadsgids Joop Voortman. Flim zelf zei met groot plezier te hebben meegewerkt en meegedaan aan de stadswandelingen, maar vond het nu tijd worden om wat gas terug te nemen. Hij is van plan meer historisch onderzoek ter hand te nemen, maar hij wil de achterban van het Rijssens Museum daarover via het museumblad Havezate Kroniek laten meegenieten. Flim wordt opgevolgd door stadsgids Johan Mekenkamp.

Frans Tusveld vertelt over de Rozengaarde en de invloeden en betekenis van de Tusvelds voor Rijssen.
Pen