Johanna ter Steege was vorig jaar in de studio van Radio 350 bij programmaker Anja Brok van PlatZat.
Johanna ter Steege was vorig jaar in de studio van Radio 350 bij programmaker Anja Brok van PlatZat. Foto: Jan Joost

Hottenhuislezing Johanna ter Steege

Actrice Johanna ter Steege houdt dinsdag 14 februari de tweejaarlijkse André Hottenhuislezing in de Industriekelder van het Bouwhuis bij Kasteel de Oosterhof, Kasteellaan 1. Start van lezing is 20.15 uur.

RIJSSEN - De André Hottenhuislezing is een tweejaarlijks terugkerende lezing en is genoemd naar de grote Twentse taalkundige André Hottenhuis (Saasveld, 5 september 1936 – Zenderen, 13 maart 2008). Doel van de lezing is om tweejaarlijks een of meerdere aspecten van de streektalen onder de aandacht te brengen. Sprekers die de André Hottenhuislezing al hebben gehouden zijn onder anderen Anne van der Meiden, Harry Morshuis, Herman Finkers, Wim Daniëls en ds. Klaas van der Kamp.

Verdiensten

Actrice en theatermaker Johanna ter Steege is gevraagd vanwege haar grote verdiensten voor de promotie en instandhouding van het Twents. Zij speelde in de film De Beentjes van Sint-Hildegard van Herman Finkers en daarna ging het theaterspektakel Hanna van Hendrik van start, in Hangaar 11 van Vliegbasis Twenthe, dat door duizenden mensen werd bijgewoond.


Voor het theaterstuk Hanna van Hendrik over de boerenopstand rond de ruilverkaveling in Twente, richtte zij een aparte Stichting Hanna van Hendrik op. Doel is het behouden van de culturele waarden in de Twentse regio, zoals de geschiedenis, de taal en de verbinding tussen de mensen. 

vernoemd naar taalkundige André Hottenhuis

Overigens staat er een gloednieuwe theaterproductie op stapel, De vergeten Twentse lente, die ook op Vliegbasis Twenthe wordt opgevoerd dit voorjaar. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan. Over haar ervaringen met de streektalen in haar werk in de culturele sector, zal Ter Steege ongetwijfeld boeiende zaken vertellen in de André Hottenhuislezing.

Aanmelden

In verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelden verplicht. Dat kan op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Hottenhuis. 

Regge

Uiteraard kan het publiek ook vragen stellen aan de actrice wier wieg in Notter-Zuna stond, aan de boorden van de Regge opgroeide en schoolging in Nijverdal op het toenmalige College Noetsele.

Radio 350

Voorafgaand aan de André Hottenhuislezing in het Rijssens Museum, waar het Twentehoes ook twee keer per week zitting houdt, was Ter Steege bereid op te treden in het Radio 350-programma PlatZat van 19.00 tot 20.00 uur. Overigens doet ter Steege Twente nóg een keer aan, want op 21 februari spreekt zij op de jaarvergadering van Businessclub Bij de Tijd.
Jaarlijks geven de leden van Bij de Tijd een bedrag van enkele duizenden euro's aan een goed doel. Dit jaar is dat een cultureel doel waarover de leden stemmen.

Pen