Rinetta Luxwolda tussen een klein deel van de vrijwilligers die al weken bezig zijn met de voorbereidingen.
Rinetta Luxwolda tussen een klein deel van de vrijwilligers die al weken bezig zijn met de voorbereidingen. Foto: Coen van Hoevelaak

MAC de Holterberg houdt eerste enduro van seizoen

Algemeen

HOLTEN - MAC de Holterberg organiseert eerste enduro van het seizoen. Zaterdag 4 maart is de aftrap van het enduro seizoen 2023. Traditiegetrouw organiseert MAC de Holterberg deze wedstrijd op de eerste zaterdag van maart. “We zijn al weken bezig met de voorbereidingen”, vertelt bestuurslid en ‘opperhoofd’ van de enduro commissie Rinetta Luxwolda.

Bij een endurowedstrijd rijden de deelnemers op crossmotoren voorzien van een kenteken een aantal ronden met daarin opgenomen zogenaamde snelheidsproeven. “De start is vanaf 8.30 uur bij ‘t Stuurhuus in de Beuseberg waar we een speciaal startpodium hebben en een ronde is 68 kilometer”, zegt Rinetta. “Rijders moeten op tijd bij de snelheidsproef zijn. Zijn ze (te) vroeg bij de proef dan kunnen ze nog sleutelen en tanken, zijn ze te laat volgen er strafminuten.” Overigens dienen de rijders de normale verkeersregels in acht te nemen. “Dat is ook de reden dat de tijden tussen de proeven ruimer zijn om ‘gejakker op de weg’ te voorkomen”, zegt Jan Kampman die Rinetta assisteert bij de organisatie. “En de wedstrijd wordt daarom beslist in de proeven. Wie de snelste tijden zet is de winnaar”, vult Rinetta aan.

In totaal zijn er ongeveer 350 inschrijvingen in verschillende klassen waaronder ook rijders uit België en Duitsland. “Er zijn twee internationale klassen, dat zijn echt de snelle rijders en daarnaast is er de nationale en de hobby en off the road klasse. De inters en nationalen rijden drie ronden waarbij de inters aan het einde nog een extra proef rijden. De overige klassen rijden 2 ronden.” Dat de organisatie enorm is blijkt uit de totaal 175 vrijwilligers die betrokken zijn bij het evenement. Ook de vergunningsaanvraag is door de milieueisen een hele klus, maar aan alle flora-, fauna- en stikstofeisen wordt voldaan. “Met hulp van de motorsportbond en de gemeente”, zegt Jan. Het publiek wordt uitgenodigd bij het startpodium en bij de verschillende proeven. “Het is de eerste enduro van het seizoen en dus spannend wie de snelste zal zijn en welke rijders voor verrassingen gaan zorgen. De moeite waard om te komen kijken”, vertelt een enthousiaste Rinetta.