Arco en Rhea Hofland werden opgehaald voor een afscheidsontbijt in het Kulturhus. Chauffeur-gemeentebode Erik Brinks had zich voor de gelegenheid getooid met uniformpet en witte handschoenen.
Arco en Rhea Hofland werden opgehaald voor een afscheidsontbijt in het Kulturhus. Chauffeur-gemeentebode Erik Brinks had zich voor de gelegenheid getooid met uniformpet en witte handschoenen. Foto: gemeente Rijssen-Holten

Groots afscheid voor Arco Hofland

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN - Burgemeester Arco Hofland en zijn vrouw Rhea hebben donderdag een groots afscheid gekregen van de gemeente Rijssen-Holten en alle delen van de bevolking. 

De afscheidsdag begon al vroeg voor het vertrekkende burgemeestersechtpaar. Zij werden door chauffeur-gemeentebode Erik Brinks van huis opgehaald en naar het Holtense Kulturhus gebracht. 

Brinks had zich voor de gelegenheid getooid met de aloude uniformbodepet en witte chauffeurshandschoenen. In het Kulturhus was een afscheidsontbijt met het voltallige gemeentepersoneel. Daar kreeg het echtpaar goede woorden en een tuinbank aangeboden. In de middag was er een bijzondere gemeenteraadsvergadering, waarin Hofland officieel de burgemeestersketen afdeed en eerste loco-burgemeester Ben Beens de ambtsketen kreeg omgehangen.

Chat-GPT

Tijdens deze vergadering werd het woord gevoerd door de Overijsselse Commissaris van de Koning Andries Heidema. Collega-burgemeester Sander Schelberg van Hengelo dankte in een uiterst komische toespraak Hofland namens Twente. Laatste spreker was plaatsvervangend raadsvoorzitter Ewart Bosma. De geschiedenisdocent had zijn leerlingen een levensechte Chat-GTP toespraak laten schrijven, waarvan naderhand bleek dat die toch van Bosma’s eigen hand was.

Twents

Hofland dankte in een korte toespraak voor de goede jaren die hij in Rijssen-Holten had beleefd. “Jaarlijks vergadert de gemeenteraad één keer in de streektaal. Uit respect voor de streektaal heb ik me daar nooit aan gewaagd. Maar nu ik afscheid neem, wil ik dat toch voor het eerst doen.” Hofland sloot af met het Twentse sjaloom: “Good goan!”

Kunstwerk

Locoburgemeester Ben Beens zorgde voor een verrassing door Hofland een kunstwerk aan te bieden dat de kunstenaar nog gaat maken. Vanwege zijn bemoeienis de democratie te bewaren, zal het kunstwerk een aspect van de democratie gaan uitbeelden.  

In de hoofdrol

Na afloop maakten velen gebruik van de gelegenheid om het echtpaar Hofland de hand te schudden. De afscheidsdag werd ‘s avonds voortgezet met een grote happening in de grote zaal van het Parkgebouw. De organisatoren van het afscheidsfeest hadden gekozen voor de formule van het nostalgische tv-programma In de Hoofdrol. In rap tempo trok een bonte verzameling van instanties van de carnavalsvereniging tot de touwtrekkers en de Holtense en Rijssense kerken aan het echtpaar Hofland op het podium voorbij met passende afscheidscadeaus.

Ludiek

De toonzetting van alle afscheidsbijdragen was ludiek en zorgde voor ontspannen momenten in de zaal. Vele verenigingen lieten weten Arco Hofland graag als vrijwilliger te verwelkomen. De buren van de Lichtenbergerweg boden aan een boom naar keuze te komen planten in de tuin van het echtpaar.

Beroep

Vele instanties spraken de dank uit omdat ze, als dat nodig was, nooit tevergeefs een beroep op Hofland hebben gedaan. Het Rijssens Museum bood een speciale vitrine aan waarin “de laatste krachtige bestuurder van Rijssen-Holten” zou kunnen plaatsnemen. Het voltallige Rijssens Mannenkoor kwam even binnen om We’ll meet again te zingen. De Twente Zangers sloten af met een speciaal pensioenlied.