GSV Sporten & Bewegen zwemt op maandag in zwembad De Koerbelt in Rijssen.
GSV Sporten & Bewegen zwemt op maandag in zwembad De Koerbelt in Rijssen.

Sporten en bewegen met een beperking

Algemeen

RIJSSEN - Veel (sport)verenigingen hebben leden verloren in de coronatijd en zijn bezig een en ander weer onder de mensen te brengen, hopend op nieuwe aanwas. Bij GSV Sporten & Bewegen met een lichamelijke beperking in Rijssen is het ledental vrij stabiel gebleven. Maar er zijn bij deze sportverenging momenteel achttien vrijwilligers betrokken en hiervan stoppen er drie in de zomervakantie. “Graag zouden wij er dus een paar vrijwilligers bij willen hebben ter ondersteuning van onze activiteiten, zonder vrijwilligers red je het gewoon niet”, menen de bestuursleden Johanna Seppenwoolde en Antonie ter Harmsel.

GSV is een vereniging voor mensen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking of aandachtstoornis voor Rijssen en omgeving en biedt de leden twee activiteiten, namelijk zwemmen en tafeltennis. In dit geval niet alleen als vrijetijdsbesteding maar tevens therapeutisch. Seppenwoolde: “Er zijn circa zeventig leden die zwemmen en acht leden die tafeltennissen.” Zelf zwemt ze al jaren bij deze vereniging, vanwege reumatische klachten. “Maar de klachten kunnen dus heel divers zijn, van spierziekten tot astma of bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, doofheid, blindheid, artrose et cetera.” De vereniging huurt ’s maandags van 19.00 uur tot 21.30 uur het recreatiebad (met water van 31 graden) van zwembad De Koerbelt in Rijssen. Het wedstrijdbad (27 graden) is dan van 19.00 uur tot 19.30 uur beschikbaar voor kinderen en volwassenen met een diploma. Voor volwassenen is er van 20.00 uur tot 20.40 uur zwemmen met begeleiding (badlift aanwezig) en van 20.40 uur tot 21.30  zelfstandig zwemmen.

Twee kindergroepen

Er zijn twee groepen betreft zwemmen voor kinderen met een lichamelijke beperking, die niet in staat zijn de reguliere zwemlessen te volgen. Bij GSV kunnen ze dat op hun eigen tempo doen. Van 19.00 uur tot 19.30 uur voor kinderen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking en van 19.30 uur tot 20.00 uur voor kinderen met concentratiestoornissen zoals PDD-NOS, ADHD et cetera. “Deze kinderen krijgen vaak tussentijdse certificaten bij het behalen van bepaalde vaardigheden en werken uiteindelijk toe naar hun diploma A en eventueel B en C. “Ze krijgen les van gediplomeerde zweminstructrices, dat is heel mooi“, meent Seppenwoolde die al jarenlang bestuurslid is. Antonie ter Harmsel werd destijds bestuurslid omdat hij, naast zijn dagelijkse werkzaamheden, ook graag een maatschappelijke en vrijwillige rol wilde spelen in de maatschappij. “Het is een hechte groep mensen en we organiseren ook gezellige activiteiten voor onze leden en vrijwilligers. Zo toon je je dankbaarheid en sociale contacten zijn daarnaast ook heel belangrijk.”


Tafeltennis

Men ziet hier wel dat de jonge aanwas toch vaak verdwijnt wanneer ze hun diploma behaald hebben, zeker in de puberleeftijd. Seppenwoolde: “Het zou mooi zijn om ze vast te kunnen houden maar ze hebben vaak weer andere bezigheden. We zullen zien hoe het allemaal zal gaan wanneer het nieuwe moderne zwembad klaar is. Dat moeten we allemaal nog afwachten.” Ter Harmsel: ”De tafeltennisgroep moest helaas uitwijken naar een sportzaal in Holten, omdat het spelen niet meer mogelijk is in gebouw De Hoge Esch van de speeltuinvereniging vanwege andere doeleinden. Wij zijn op zoek naar een andere geschikte locatie in Rijssen.” De tafeltennis is altijd op de woensdagavond van 19.30 uur tot 20.30 uur onder deskundige begeleiding. Ook geschikt voor rolstoelspelers. Voor meer informatie: Johanna Seppenwoolde, tel. 0548-518320 of www.gsv-rijssen.nl.