Afbeelding

Scouting viert verjaardag Baden Powell

Algemeen

RIJSSEN - Scouting Oosterhof-Niej Begin vierde op zaterdag 25 februari de verjaardag van de oprichters van Scouting. Lord Badenpowell en zijn vrouw Olave waren beide jarig op 22 februari. 

Om het jaar wordt Baden Powelldag, of ook wel Denkdag genoemd, door de groep groots en gezamenlijk gevierd. Dat feestje vieren ze niet alleen. Elke keer wordt er gezocht naar een goed doel waar ze hun steentje aan kunnen bijdragen. Daarbij wordt dan ook een ludieke actie bedacht, een geldinzameling, een flessendopinzameling, een sponsorloop of bijvoorbeeld een inzameling van goederen. Dit jaar werden er boodschappen ingezameld voor de Voedselbank. “Omdat niet iedereen het zo breed heeft thuis, en daar mogen we best wat vaker bij stilstaan”, aldus de scouting. Dit jaar is er, in overleg met ViaVie en Via Vorsa, voor het eerst ook een uitnodiging verstuurd aan statushouders, Oekraïense vluchtelingen en de bezoekers van de voedselbank en van de gezinsverwendag. “Ook daar lopen kinderen rond die wel een extra verzetje kunnen gebruiken en die zijn vandaag welkom op ons feestje.” 

En een feestje werd het; Een spelronde oudhollandse verjaardagspelletjes, met koekhappen, stoelendans, touwtrekken, spijkerbroek hangen, ballontrappen en nog een stuk of tien andere teamspelletjes. “Het grote handelsspel waarbij de Scouts hun eigen kamp bij elkaar moesten handelen was ook een succes”, aldus Leontine van Gaalen van de organisatie. “De tent, HUDO, pionierhout, touw en de hiketas met een tas spelletjes maakten een kamp compleet. Hier moest je zoveel mogelijk van verzamelen. Fanatiek werd er gehandeld, geld geleend en handelswaar ingekocht. De struikrover die rondliep kon je zo van je spullen beroven, maar ook gaf hij voor opdrachtjes extra geld en handelswaar, dus moest je je nou laten pakken of moest je voor hem wegrennen?” 

Uiteindelijk kregen alle scouts nog een warme lunch. Naast de blokhut werd een kampvuurtje gestookt, waar op een grote pan een groep Scouts druk bezig was met het bakken van drie-in-de-pan. Twee grote hete pannen soep werden opgediend en gezamenlijk werd in de kampvuurkuil gegeten. 

Tegen twee uur was het feestje afgelopen. Alle kinderen gaven elkaar gekruist de hand en zeiden Oubaas Jan Voortman na; “ik ben een schakel in de gulde liefde keten die de hele wereld omvat. Ik moet mijn schakel glanzend en sterk houden.”