Johann Sebastian Bach leeft in zijn muziek nog steeds voort en dat laat het gelegenheidskoor 26 maart horen in 'n Oalen Griezen in Hellendoorn.
Johann Sebastian Bach leeft in zijn muziek nog steeds voort en dat laat het gelegenheidskoor 26 maart horen in 'n Oalen Griezen in Hellendoorn. Foto:

'Zingen brengt mensen weer samen'

Vind jij de koralen uit de Johannes Passion ook zo mooi? Op zondag 26 maart brengt een gelegenheidskoor deze koralen ten gehore in de kerk ’n Oalen Griezen.

Hellendoorn - "Net als in 2019 heeft een aantal voormalige leden van ‘Soli’ het plan opgevat een gelegenheidskoor te vormen van zangers die ervaring hebben met het uitvoeren van de meerstemmige Johannes Passion van Johann Sebastian Bach", vertelt Margreet Jonker. "We willen in de passietijd, samen met de bezoekers, de koralen uit dit werk zingen in de monumentale kerk ’n Oalen Griezen. Zingen brengt mensen zo opnieuw samen."

Rijke traditie

"Tot de opheffing van oratoriumvereniging Soli Deo Gloria, in 2016, kende de gemeente Hellendoorn een rijke traditie van de uitvoering van de Johannes Passion van Bach. Zowel voormalige koorleden als bezoekers betreurden het verdwijnen van de traditie. Gezien de enorme belangstelling die er altijd is geweest voor de uitvoering van dit oratorium, bij alle 90 uitvoeringen, kwamen we op het idee deze traditie nieuw leven in te blazen. Door er een meezinguitvoering van te maken, hopen we veel mensen te bereiken."

Zang en lezing

Tijdens de uitvoering op 26 maart zingt het gelegenheidskoor de koralen. Sopraan Marleen Everink zal enkele aria’s uit de Johannes Passion ten gehore brengen. "De zang wisselen we af met teksten uit het oratorium. Die worden in deze uitvoering niet gezongen, maar gelezen. Burgemeester Jorrit Eijbersen, oud-burgemeester Anneke Raven, Kees de Velde Harsenhorst en pastor Legtenberg zullen deze teksten voordragen. Er is muzikale ondersteuning van een aantal strijkers, dwarsfluitiste Maartje Valk en Dick Sanderman op kistorgel. Mourik Jan Heupink leidt het geheel. Bijzonder bij deze uitvoering is dat de meeste musici uit de provincie Overijssel komen. Maartje Valk, de fluitiste, heeft haar roots zelfs in Hellendoorn!"

'de meeste musici komen uit Overijssel, dat is toch geweldig'

Meezingen

Zangers die ervaring hebben met de Johannes Passion kunnen meezingen in het gelegenheidskoor. "We hebben al eerder een 'Koralen Meezing Johannes Passion' gehouden, waar zowel zangers en musici als bezoekers enorm van hebben genoten. Mensen kunnen zich hier nog voor aanmelden, zij moeten wel ervaring hebben met het vierstemmig zingen van de koralen. We hebben namelijk slechts twee repetities. De eerste is op zaterdag 25 maart en de tweede op zondag voorafgaand aan de uitvoering. Er is dus geen tijd eerst nog de koralen te leren zingen."


Bezoekers kunnen een aantal van de koralen meezingen. "Het heet niet voor niets 'Koralen Meezing’ Johannes Passion", verduidelijkt Margreet." Ook als je niet mee wilt zingen, ben je als bezoeker van harte welkom. We hopen ook veel jongeren aan te trekken. Het is echt iets dat je een keer meegemaakt moet hebben. En 'n Oalen Griezen leent zich bij uitstek voor dit soort uitvoeringen. Een monumentale kerk met een bijzonder verleden, wat het geheel een extra dimensie geeft."


Iedereen is zondag 26 maart van harte welkom in 'n Oalen Griezen. De Koralen Meezing Johannes Passion begint om 19.30 uur.

Afbeelding