De energiecoaches maken warmtescans van het huis. De bewoner ziet zo direct waar de warmte het huis verlaat.
De energiecoaches maken warmtescans van het huis. De bewoner ziet zo direct waar de warmte het huis verlaat. Foto:

Energiecoaches maken gratis warmtescans van huizen Enter

De energiecoaches van Stichting Duurzaam Wierden-Enter (SDWE) kunnen langskomen om warmtescans van huizen te maken. Zo krijgen mensen inzicht waar zij de warmte in hun huis verliezen.

ENTER - In de afgelopen periode was de buitentemperatuur zo laag dat de Energiecoaches van SDWE veel warmtescans konden maken. Dit moet gebeuren na een koude nacht en voordat de zon aan kracht wint. De woning wordt dan ’s morgens vroeg verwarmd, zodat een infraroodcamera kan registreren waar warmteverlies ontstaat.

Met deze speciale camera maken de energiecoaches een ‘plaatje’ van de woning waarin de energielekken goed te zien zijn. Met de warmtescan wordt zichtbaar waar een woning warmte verliest. Bewoners van Wierden en Enter kunnen zich aanmelden om een gratis warmtescan te laten maken van hun woning.

Bijna 70 mensen hebben daarvan gebruik gemaakt en hebben zo inzicht gekregen waar de warmte van de woning verloren gaat. De Energiecoaches gaan in alle vroegte op pad. Daarna snel door naar het volgende adres, want als de zon te hoog staat is het afgelopen. Enkel glas, koudebruggen in de muur, slecht geïsoleerde daken en andere warmtelekken zijn zo op te sporen en worden zichtbaar. De volgende stap is natuurlijk het verhelpen hiervan. De Energiecoaches zijn opgeleid om de bewoners te helpen met informatie. In gesprek kan worden bepaald waar het beste geïsoleerd kan worden. Als daar behoefte aan is, worden de beelden besproken met de Energiecoach. Zo kan weloverwogen worden bepaald welke isolatiemaatregelen het beste getroffen kunnen worden. Deze service is gratis en vrijblijvend. 

De coaches geven ook informatie over landelijke subsidies (tot 30%). Ook over de isolatieactie van de stichting en de gemeente samen. Bewoners ontvangen na het isoleren een vergoeding van 10% tot een maximum van 250,- euro bij een investering van tenminste 1500,- euro van SDWE. Ga hiervoor naar de website van de stichting www.duurzaam wierdenenter.nl.

Ook een gratis warmtescan laten maken? Bel 0546 - 723117 of mail naar duurzaamwierden enter@gmail.com

informatie