Afbeelding
Foto:

Zoektocht naar alternatieve bronnen

Een serie blogs over het ontstaan, de ontwikkeling én resultaten van GroenDoen. Van flinke weerstand tegen windmolens naar een krachtige samenwerking met inwoners en ondernemers. Wat hebben zij bereikt? En wat betekent dat voor jou als inwoner?

RIJSSEN-HOLTEN - Terug naar 2021. Er was flinke weerstand tegen de plannen om windmolens te plaatsen. Actievoerders van onder andere Tegenwind en Stichting Leefbaar Beuseberg protesteerden bij het gemeentehuis. Mét resultaat: zeven werkgroepen begonnen onder de naam GroenDoen een zoektocht naar alternatieve energiebronnen die passen bij Rijssen-Holten, in opdracht van de gemeente. In een aantal artikelen vertellen zij de komende weken hun verhaal. 


In deze aflevering een verslag van de werkgroep Communicatie. “We stonden voor een flinke uitdaging: een opvallende publiekscampagne lanceren en daarbij zoveel mogelijk mensen uit Rijssen-Holten betrekken bij de energietransitie. Is ons dat gelukt? In dit blog blikken we terug. Lees je mee?”

De geboorte van GroenDoen

Bijzondere initiatieven verdienen ook bijzondere aandacht, vonden wij als werkgroep Communicatie. Samen met het Rijssense reclamebureau Brndz ontwikkelden we een communicatiecampagne. We moeten samen energie besparen en groene energie opwekken. En dat moeten we gewoon gaan doen. Zo ontstond GroenDoen. Niet met een groene, maar juist vooral gele huisstijl. Een kleur die goed opvalt én energie uitstraalt! 

Onze boodschap voor jou

'Bijzondere aandacht voor bijzondere initiatieven'

Wist je dat de voet van GroenDoen de gemeentegrenzen van Rijssen-Holten verbeeldt? Duurzamer leven begint namelijk dicht bij huis. Daarom is GroenDoen van én voor alle inwoners en ondernemers van Rijssen-Holten.
GroenDoen gaat over de dag van vandaag én die van morgen. Door steeds weer kleine stapjes te zetten, houden we Rijssen-Holten leefbaar voor toekomstige generaties. De stapjes, dat zijn de tenen! En samen vormen ze een voet. Dat verwijst natuurlijk naar onze ‘footprint’. GroenDoen gaat over hoe we met de aarde omgaan en welke invloed dat heeft. Door bewust(er) te leven, zorgen we samen met iedereen in Rijssen-Holten voor een groene en duurzame toekomst.

Werkgroep communicatie

Zo’n 100 GroenDoeners gingen in 2021 aan de slag. De gemeente droeg bij aan dit project met medewerkers en middelen. Dat doet ze nu nog. Een bedrag van €600.000 werd vrijgemaakt om de zoektocht te starten en het project GroenDoen neer te zetten. De werkgroep Communicatie ging aan de slag met een website, social media, flyers, een magazine en presentaties voor bedrijven en organisaties. Daarvoor moest veel informatie worden opgehaald. Over kleine en grote duurzame maatregelen, energiebesparing en subsidies bijvoorbeeld. “Ook nu gaat dat werk door. Je organiseert ook evenementen en houdt je collega’s op de hoogte van wat GroenDoen allemaal doet. Verder help je mee met het inregelen van de energieloketten en de informatievoorziening die daarbij hoort." Het onderhouden van contacten met de ambassadeurs, de werkgroepen, de stuurgroep en klankbordgroep hoort ook bij de werkzaamheden.

GroenDoen groeit

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder. GroenDoen groeit flink. Het thema energietransitie, waar het allemaal mee begon, is nu één van de vijf thema’s waar GroenDoen zich mee bezighoudt. Ook de werkzaamheden die bij het Energieloket horen, communiceren we vanuit GroenDoen. Het is de communicatieparaplu geworden voor alle projecten rondom energietransitie, duurzaamheid, circulariteit, klimaatadaptatie en hittestress.
“Met weinig mensen is er veel werk verzet, maar er is nog genoeg werk aan de winkel. Samen met de werkgroepen kijken we of de huidige werkwijze het meest effectief is voor toekomstige projecten. GroenDoen is wat ons betreft een ‘blijvertje’. Daar maken we ons sterk voor! Als we ergens goed kunnen samenwerken, dan is het hier in Rijssen-Holten.”


Meer weten over GroenDoen? Kijk dan op onze website groendoenwij.nl.
Tip: Vraag het magazine aan en volg ons op sociale media! @groendoenwij

Een groene groet namens
het communicatieteam,

Thelma Middelkoop
en Laura Bal

Pen
Afbeelding