We moeten straks massaal van het gas af - maar installateurs voor de warmtepomp zijn moeilijk te vinden...
We moeten straks massaal van het gas af - maar installateurs voor de warmtepomp zijn moeilijk te vinden... Foto: Shutterstock

Tekort aan loodgieters en installateurs

Het tekort aan personeel in technische vakken is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Monteurs en loodgieters zijn de afgelopen jaren helaas steeds schaarser geworden. Zowel werkgevers als brancheverenigingen trokken geregeld aan de bel. De vrees is dat de tekorten de komende jaren voor vele problemen kunnen zorgen.

TWENTE - In februari vorig jaar luidde Techniek Nederland al de noodklok over het tekort aan technisch geschoold personeel in de brede zin. Het tekort aan loodgieters is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. De tekorten zijn ontstaan door diverse factoren: zo kampte de sector met een imago-probleem waardoor de animo voor opleidingen bij jongeren laag was om te kiezen voor zo'n beroep. Hierdoor werden diverse opleidingen opgeheven wegens gebrek aan leerlingen. Daarnaast is het werk zelf ook complexer geworden; waar je vroeger toe kon met twee werkende handen, moet je nu ook de nodige theorie beheersen. Het is dus niet meer zo makkelijk om in zo'n beroep te komen wanneer je een jongere bent die liever met de handen werkt.


Kijken we naar de bredere sector van de installatietechniek dan is er beperkt goed nieuws: de afgelopen jaren stroomden meer jongeren in bij techniekopleidingen en er kwamen uiteindelijk meer gediplomeerden de sector in. Zo was met name de opleiding 'eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving' populair. Deze zag een verdubbeling qua gediplomeerden afgelopen jaar ten opzichte van 2017: 3.707 nieuwe monteurs tegenover 1.606 in 2017. De branche als geheel is inmiddels doorgegroeid tot zo'n 150.000 mensen.


Hoewel er dus iets meer groei en interesse is, is de verwachting dat dit bij lange na niet voldoende zal zijn om de toekomstige vraag bij te kunnen benen. Zo zal de lezer bekend zijn met de komende energietransitie. Steeds meer mensen laten zonnepanelen plaatsen en ook de warmtepomp zal straks een flinke opmars maken wanneer wijken van het gas af moeten. Deze moeten dan wel geplaatst worden door gekwalificeerde mensen. De vrees is dat de verduurzaming hierdoor vertraging op kan lopen. Een gevolg is dat dit flinke wachtlijsten op kan leveren.


Ook de Provincie Overijssel maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Met het lopende project Overijssels Vakmanschap werken zij samen met de technische branches. Concreet door werkzoekenden en zij-instromers te prikkelen voor een baan in de techniek. Coaches begeleiden dan zowel de werkgever als werknemer, met als doel om meer mensen aan het werk te krijgen én te houden in deze branche. Inmiddels zijn via dit project honderd mensen opgeleid. Van zonnepanelen-installateurs tot mensen die warmtepompen aan kunnen sluiten. De Provincie heeft dit project nu opgeschaald om een nieuwe lichting werkzoekenden en zij-instromers op te kunnen leiden voor de nieuwste technieken waar de energietransitie om vraagt.

Pen