Afbeelding
Foto:

'Uit de vorige eeuw, maar verrassend actueel'

Op zaterdagavond 11 maart voert muziekvereniging Wilhelmina het project ‘Over de Muur’ uit. Dit project vertelt het verhaal van de Koude Oorlog. Van 1961 tot 1989 waren het vrije Westen en communistische Oosten tot op het bot verdeeld. Een scheiding die nergens zo zichtbaar was als in de stad Berlijn. Met de oorlog in Oekraïne lijkt de Koude Oorlog weer terug gekeerd en is het thema actueler dan ooit. 

RIJSSEN - Tijdens een bezoek aan "De Nacht van de Militaire Muziek” in 2019 werd dit stuk opgevoerd door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers (RFGGJ), hierbij vocaal ondersteund door het mannenensemble "The Gents”. Wilhelmina kreeg toestemming van Defensie om dit stuk ook te mogen uitvoeren, doch vanwege COVID-19 heeft dit bijna vier jaar op zich laten wachten. 

Het programma voor deze avond bestaat uit zang, dialoog, film en muziek. De muziek werd destijds geschreven voor fanfare maar is speciaal voor dit concert gearrangeerd door Egbert van Groningen voor het harmonieorkest en het koor van Wilhelmina. Klassieke werken als "Polovetsian Dances” en "Abschied der Slawin” worden afgewisseld met nummers als "Another Brick in the Wall”, "Russians”, "Heroes” en "Over de muur”. De oorspronkelijke uitvoering van 45 minuten is door de dirigent van Wilhelmina, Wout Ligterink, met een aantal toepasselijke werken uitgebreid naar een concert van ruim een uur. De voormalig Oost-Duitse partnergemeente Finsterwalde speelt in één van deze werken ook een belangrijke rol. Tijdens het werk "A Time There Was” van Harrie Janssen wordt een aantal korte filmpjes vertoont waarin inwoners van dit stadje met ons delen hoe het was om achter de Berlijnse Muur te leven. De muziek zal worden afgewisseld door gesproken teksten; de bedenker en regisseur hiervan is Frans Limburg. Op zijn geheel eigen wijze heeft hij gebeurtenissen uit die tijd beschreven, welke door de mannen van het projectkoor zullen worden uitgevoerd. Het project wordt eenmalig uitgevoerd. Het programma is op 11 maart en start om 20:00 uur in het Parkgebouw in Rijssen. Kaarten zijn 15,75 per persoon (inclusief verenigingskosten) en kunnen nu al besteld worden via www.parkgebouw.nl. Meer weten? Bezoek de website www.wilhelminarijssen.nl of van het Parkgebouw.

www.parkgebouw.nl

Pen