Woensdag bent u weer welkom om uw democratische inbreng te geven... en een gratis rood potloodje op te halen.
Woensdag bent u weer welkom om uw democratische inbreng te geven... en een gratis rood potloodje op te halen. Foto:

We mogen weer naar de stembus!

Komende woensdag 15 maart zijn de verkiezingen weer. Ja, je kon er niet aan ontkomen de afgelopen tijd. We mogen naar de stembus voor een tweetal verkiezingen: die voor de Provinciale Staten van Overijssel en voor het Waterschap Vechtstromen. Waar je op stemt moet je zelf weten, maar stemmen is zéker belangrijk zo is de boodschap.

RIJSSEN-HOLTEN - Landelijk nam zowel de interesse voor de Provinciale Statenverkiezingen als de Waterschapsverkiezingen toe. Zo werd in 2019 de hoogste opkomst ooit voor de Provinciale Statenverkiezingen behaald; 56,1 procent. Ook de Waterschapsverkiezingen staan tegenwoordig meer in de belangstelling dan voorheen door thema's zoals klimaatverandering.

Ook in Rijssen-Holten was de afgelopen verkiezingen een stijgende lijn zichtbaar qua opkomst. Zo was de opkomst bij de Statenverkiezingen in 2015 61 procent en voor het Waterschap 54,6 procent. In 2019 lagen beide percentages hoger én dichter bij elkaar: 69,3 en 67,4 procent. Het is dan ook niet ondenkbaar dat het Waterschap dit jaar een hogere opkomst krijgt dan de Staten in Rijssen-Holten.

Beide bestuursorganen hebben belangrijke taken die een impact hebben op ons dagelijks leven. Zo speelt de Provincie Overijssel een rol bij thema's zoals regionale woningbouw, het afstemmen van bedrijfsterreinen, aanleg van provinciale wegen, natuurbehoud en uiteraard toezicht houden op zowel de gemeenten als waterschappen.

Het Waterschap Vechtstromen zet zich, kort samengevat, in voor voldoende en veilig water voor iedereen, zowel mens als natuur. Zo dragen zij zorg voor het zuiveren van ons rioolwater, het beheer van rivieren en het voorkomen van problemen door droogte of wateroverlast.

Nu we weten waarom we stemmen is de grote vraag: waaróp je stemt. Er valt namelijk veel te kiezen dit jaar. Bij de Provinciale Statenverkiezingen doen maar liefst 19 partijen mee. Naast de bekendere landelijke partijen zijn er ook veel partijen die specifiek in deze laag van de politiek zitten. Om te kijken welke partij bij u past kan men kijken op www.overijsselkiest.nl.

Bij de Waterschapsverkiezingen is de keuze iets kleiner: hier doen een tiental partijen mee. Voor deze verkiezingen is helaas geen handige kieswijzer. Wel kan men zich zelf oriënteren door te kijken op www.vechtstromen.nl. Hier staat onder andere de online verkiezingskrant met standpunten van de partijen over diverse thema's.

Op praktisch vlak nog even de volgende zaken: net als bij andere verkiezingen kan gestemd worden van 07.30 uur tot 21.00 uur. Men kan met de stempas stemmen bij elk stembureau binnen de gemeente Rijssen-Holten. Bent u deze kwijt? Een vervangende stempas kan men uiterlijk dinsdag 14 maart om 12.00 uur aanvragen bij de balie Burgerzaken van de gemeente. Maak hiervoor online een afspraak bij de gemeente. Wanneer u gaat stemmen moet u beide stempassen meenemen, evenals een identiteitsbewijs dat maximaal vijf jaar verlopen mag zijn.

Pen