Een kijkje in de ondermijningscontainer.
Een kijkje in de ondermijningscontainer. Foto:

Aandacht voor ondermijning nodig

Gemeenten en politie in de regio schenken momenteel weer extra aandacht aan het thema ondermijning. Zo ook in Rijssen-Holten. Ondermijnende criminaliteit zijn zaken zoals zorgfraude, drugsproductie en gedwongen prostitutie. Zaken die de samenleving aantasten en schade berokkenen. Want: ook in Twente komen zaken voor die niet pluis zijn...

RIJSSEN-HOLTEN - Om ook de inwoners van onze doorgaans veilige gemeente te wijzen op deze vormen van criminaliteit staat er op vrijdag en zaterdag een 'ondermijningscontainer' op twee plekken. Deze vrijdag staat de container van 12.30 tot 17.30 uur op de markt in Holten, zaterdag is deze van 10.00 tot 16.00 uur op de markt in Rijssen te vinden.

In de container komt men meer te weten over zaken zoals XTC-labs, hennepkwekerijen en de productie van cocaïne. Dit zijn vormen van criminaliteit die vaak subtiele hints achterlaten: zo herken je een drugslab aan sterke chemische geuren zoals aceton, of juist geuren die dit maskeren zoals anijs. Ook luchtinstallaties op het dak, afgekitte ramen en opmerkelijk veel beveiliging kunnen duiden op zo'n twijfelachtige situatie.

Dat gemeenten als Rijssen-Holten een aantrekkelijke plek zijn voor dit soort ondermijnende criminaliteit ligt voor de hand. Immers, een wietkwekerij of drugslab vestigen in een woonwijk is lastig - alerte boeren doen al snel een melding bij de politie of woningcorporatie. In het buitengebied is het toezicht inherent minder en vallen dingen wat minder snel op. Bovendien zijn er in het buitengebied ook de nodige schuren waar men ongestoord kan werken.


De gemeenten en politie adviseren boeren en andere verhuurders dan ook om alert te zijn op deze criminaliteit. Controleer altijd goed wie de beoogde huurder is. Wanneer deze zich niet identificeren en alleen contant betalen is het overduidelijk geen zuivere koffie. Wanneer men iets verhuurt is het ook goed om te bedingen dat u als verhuurder af en toe komt inspecteren. Een legitieme huurder zal de onderbouwing begrijpen. Ook wanneer het gaat om onbekende tussenpersonen zoals verhuurmakelaars en notarissen zou het kunnen gaan om criminelen. Ondermijnende criminaliteit is vaak namelijk een vermenging van de onder- en bovenwereld die lastig aan te pakken is.

Jaarlijks worden zo'n 100 drugslaboratoria opgerold in Nederland, een aantal wat ook al jaren stijgt. Toch is de daadwerkelijke problematiek vele malen groter: voor elk drugslab wat men oprolt, zijn er misschien wel 10 die gewoon door blijven draaien. Nederland is niet voor niets één van de grootste exporteurs ter wereld op het gebied van synthetische drugs zoals speed en XTC.

Verdachte situaties kan men doorbellen naar de politie via 0900-8844 of anoniem, 0800-7000. Men kan hier ook meldingen doorgeven over andere vormen van (ondermijnende) criminaliteit. Denk hierbij aan het witwassen van geld, mensenhandel, gedwongen prostitutie, arbeidsuitbuiting en zorgfraude. Ook deze veroorzaken vaak veel leed en maatschappelijke schade.

Pen