informatie
informatie Foto:

Sociale hypotheek: voor extra geld een tegenprestatie leveren

Overijssel kent een groot aantal maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld de vele kulturhusen en multifunctionele accommodaties. Velen maken er gebruik van; ze zijn het lijm in de lokale gemeenschappen. Maar dit soort organisaties hebben vaak ook beperkte budgetten. Daarom komt de Provincie Overijssel nu weer met een nieuwe ronde voor Sociale Hypotheken.

TWENTE - De 'Sociale Hypotheek' is een interessante manier om organisaties een handje te helpen met hun investeringen, zonder dat dit resulteert in 'hier is een zak geld, veel plezier ermee'. Bij de Sociale Hypotheek lost men het gekregen geldbedrag af door middel van extra maatschappelijke inzet. 


De tegenprestaties kunnen bijvoorbeeld extra activiteiten zijn in het buurthuis, waarvoor vrijwilligers extra uren draaien, zoals het opzetten van een nieuwe wandel- of ontmoetingsactiviteit. Het geld dat de multifunctionele accommodaties dan ontvangt is vrij te besteden naar eigen inzicht. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het wegwerken van achterstallig onderhoud, het aanschaffen van zonnepanelen, een buurtfiets of het versterken van de digitale infrastructuur. De organisaties weten immers zelf het beste waar wel of niet behoefte aan is.

Extra inzet loont met de vernieuwde regeling


Om in aanmerking te komen moet men formeel een multifunctionele accommodatie zijn. Dit is een sociale ontmoetingsplek die vrij toegankelijk is en gebruikt wordt voor ontmoeting of andere maatschappelijke doeleinden. Een plek waar mensen elkaar opzoeken voor activiteiten, bijeenkomsten of evenementen. Dit hoeft dus niet per se een wijkcentrum of dorpshuis te zijn, ook een sportkantine, kerk of schoolgebouw komt in aanmerking als ze voldoen aan de geest van deze regeling. De nadruk ligt op de ontmoeting en niet-commerciƫle insteek.


Sinds 1 maart is de vernieuwde regeling geopend. Aanvragen kan tot en met 30 november. Er is in totaal 1,4 miljoen euro beschikbaar. Het maximaal aan te vragen bedrag is een nette 15.000 euro. De maatschappelijke tegenprestatie bestaat uit een bepaald aantal uren extra vrijwilligerswerk. Die inzet wordt berekend op een bedrag van 15 euro per uur. Deze tegenprestatie moet uiteraard wel dus ook echt EXTRA vrijwilligerswerk zijn - bestaande activiteiten vallen er niet onder. Organisaties die eerder ook gebruik maakten van deze regeling kunnen ook dit jaar weer een aanvraag indienen.


Het aanvragen van deze Sociale Hypotheek kan via het digitale aanvraagformulier wat te vinden is op regelen.overijssel.nl Voor inhoudelijke vragen kan men ook contact opnemen met de beleidsmedewerker Tessa van Deventer, op 06-311 000 65. Of email: ta.v.deventer@overijssel.nl

regelen.overijssel.nl