Massale belangstelling in het Rijssense Volkspark voor de aubade onder begeleiding van het orkest van muziekvereniging Wilhelmina.
Massale belangstelling in het Rijssense Volkspark voor de aubade onder begeleiding van het orkest van muziekvereniging Wilhelmina. Foto: Jan Joost

Massaal publiek Koningsdag Rijssen

Drommen mensen waren op Koningsdag naar het Volkspark in Rijssen getrokken om deel te nemen aan de traditionele aubade die al jaren met veel succes in het Volkspark wordt gehouden. 

RIJSSEN - Secretaris Henk Bresser van de Oranjevereniging Rijssen sprak in een kort maar krachtige toespraak zijn waardering uit voor de massale belangstelling.

Er was ook veel te beleven op deze frisse maar zonovergoten Koningsdag 2023. Het grote orkest van Wilhelmina onder leiding van Wout Ligterink zorgde voor een sprankelend mini-concert ter inleiding op de aubade. Hierna kwam burgemeester Jurgen van Houdt met partner en kinderen, gemeentesecretaris Rick Tukker, wethouder Bert Tijhof en echtgenote en verschillende raadsleden naar de muziekkoepel. Daar hesen de scouts van Scouting de Rijssen de vlaggen onder de tonen van het Wilhelmus. 

Voor burgemeester Van Houdt was het zijn eerste Koningsdag als burgervader van Rijssen-Holten. Hij dankte de bevolking voor de hartelijke ontvangst en de warme kennismakingen die hem ten deel waren gevallen bij zijn komst naar Rijssen. 

Van Houdt zette daarna de mensen die de dag ervoor een koninklijke onderscheiding hadden gekregen nog even in het zonnetje. Waarna onder aanstekelijke begeleiding van het orkest het bekende Koningsdag-liederenprogramma werd gezongen. 


Burgemeester Jurgen van Houdt nam bad in de menigte

Bad in de menigte

Hierna namen Van Houdt en zijn gevolg een uitgebreid bad in de menigte. De nieuwe burgervader had bij zijn komst naar Rijssen-Holten aangekondigd laagdrempelig en benaderbaar te willen en hij maakte daar op Koningsdag duidelijk werk van. De kraampjes en attracties in het Volkspark werden bezocht. Vervolgens ging Van Houdt richting landgoed de Oosterhof, waar op de evenementenweide van alles te beleven was.


Goede doel

In de grote kasteeltuin van havezate de Oosterhof was een fair georganiseerd waar tientallen marktkramen stonden met ondernemers die hun product persoonlijk aan de man/vrouw brachten, maar ook vele welzijnsinstellingen en non-profitorganisaties hadden een marktkraam ingericht om hun doelstellingen onder de aandacht te brengen en artikelen voor het goede doel te verkopen. 


Stageld

De Oranjevereniging wilde zo veel mogelijk instanties betrekken bij Koningsdag en had een vriendelijk bedrag aan stageld gerekend. En als de clubkas niet toeliet om het stageld te betalen, dan was dat geen belemmering om toch te komen. "We willen mensen erbij betrekken en niet afstoten", aldus Olav Roeterdink van de Oranjevereniging. Op het terras van het kasteel hield de Kring Werkgevers Rijssen de traditionele Oranjereceptie. Na het zingen van het Wilhelmus werd het glas geheven op de koning. Burgemeester Van Houdt maakte van de gelegenheid gebruik om uitgebreid kennis te maken met de Rijssense ondernemers. 


Brandweer

In de Kasteellaan deden ondernemers met eetbare waren uitstekende zaken. De brandweerwagens van het Brandweermuseum reden af en aan met kinderen en volwassenen die wel eens wilden ondervinden hoe het voelt om in een echte brandweerwagen te zitten of mee te maken hoe oncomfortabel de oude Willy personeelswagen uit 1964 is.

Burgemeester Jurgen van Houdt in gesprek met de burgers van zijn gemeente.
Pen