Sabine Egberts lees haar gedicht voor op Joodse Begraafplaats. Zittend derde van links oud-strijder Roelf Wolterink.
Sabine Egberts lees haar gedicht voor op Joodse Begraafplaats. Zittend derde van links oud-strijder Roelf Wolterink. Foto: Jan Joost

Van Houdt: 'Samenleven met respect voor elkaar!'

We moeten samenleven met respect voor elkaar en rekening houden met minderheden. Elementen uit de toespraak van burgemeester Jurgen van Houdt bij de herdenking ’s middags op 4 mei bij het monument op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat.

RIJSSEN – “Wij denken aan onze Joodse stadgenoten die zijn vermoord. Zij vertellen ons het verhaal dat vrijheid mooi is, maar nooit vanzelfsprekend.” 

Volgens Van Houdt vragen de waarden van vrijheid voortdurend om onderhoud. "Onze Joodse medeburgers waren Rijssenaren die voor ons Rijssenaren waren. Ze waren een van ons. In die vreselijke oorlog werd duidelijk dat groepen werden gediscrimineerd vanwege hun geloof of ras of afkomst of geaardheid. We kennen de getallen van mensen die zijn vermoord. Maar hier eren we ze bij naam.”

Aan de herdenking werd deelgenomen door nabestaanden van de Joodse families De Lange en Spanjar. 

De Hebreeuwse gebeden Jiskor en Kaddisj werden uitgesproken door Jik Nihom van de Nederlands Israëlitische Gemeente Twente. Eva de Lange las de Nederlandse vertaling van beide gebeden voor. Basisschoolleerling Sabine Egberts las een gedicht voor dat ze gemaakt had voor de herdenking.