Atleet Hans ter Steege steekt het bevrijdingsvuur aan voor de Schildkerk. Rechts de wethouders René de Koff, Bert Tijhof en Erik Wessels.
Atleet Hans ter Steege steekt het bevrijdingsvuur aan voor de Schildkerk. Rechts de wethouders René de Koff, Bert Tijhof en Erik Wessels. Foto: Jan Joost

Atleten brengen vuur van de bevrijding naar Rijssen

Een ploeg sporters van Ter Steege haalde in de nacht van donderdag 5 mei het Bevrijdingsvuur van Hotel De Wereld in Wageningen op en bracht dat naar Rijssen.

RIJSSEN - Nadat in Wageningen bij Hotel de Wereld, waar in 1945 de overgave van Duitsland werd getekend, het Bevrijdingsvuur werd aangestoken, werd ook de Rijssense fakkel daarmee aangestoken.

Hierna ging de ploeg sportievelingen in estafette op weg naar Rijssen. De hele nacht werd er gewandeld, gefietst en hard gelopen en de fakkel steeds doorgegeven.

Uiteindelijk bereikte het Bevrijdingsvuur Rijssen en iets voor negenen op vrijdagmorgen 5 mei werd het vuur het plein voor de Schildkerk op gedragen onder de kenmerkende tonen van den doedelzak. Daar stonden de wethouders René de Koff (VVD), Bert Tijhof (CU) en Erik Wessels (CDA) gereed om de sporters te verwelkomen. 

Van het Comité Herdenkingen Rijssen waren aanwezig tweede voorzitter Dianne Pas, Lense Bakker en Herman Veldman. Na de wethouders voerde ook Dianne Pas kort het woord. Sportploegleider Hans ter Steege stak het Bevrijdingsvuur aan. Daarna werd de sporters een ontbijt aangeboden in het gemeentehuis.