Nienke Averink leest haar gedicht voor bij het oorlogsmonument. Locoburgemeester Ben Beens voerde het woord namen het gemeentebestuur.
Nienke Averink leest haar gedicht voor bij het oorlogsmonument. Locoburgemeester Ben Beens voerde het woord namen het gemeentebestuur. Foto: Jan Joost

Beens: 'blijven herinneren, zuinig zijn op de vrijheid!'

"Onze vrijheid is duur betaald, maar laten we van die vrijheid genieten. We moeten blijven herinneren en zuinig zijn op onze vrijheid."

RIJSSEN - Dat zei locoburgemeester Ben Beens donderdagavond 4 mei bij de Nationale Dodenherdenking bij de oorlogsmonumenten aan de Lentfersweg.

Beens zei dat 4 mei gaat over mensen die niet zijn teruggekomen, dromen die zijn verwoest en angsten die zijn gebleven. "Ook over gewonde burgers, die helden waren. Ook over onze Joden die in Rijssen hebben gewoond e een lege plek achterlieten, over gevallen militairen. Maar hebben we geleerd van het verleden?" Beens stelde met blijdschap vast in Rijssen-Holten deuren zijn opengegaan voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Kransen werden onder andere gelegd namens het gemeentebestuur, de Oud-Indiëgangers, het Rode Kruis. Emma Dekker en Nienke Averink lazen een gedicht voor dat ze gemaakt had voor deze herdenkingsplechtigheid.

De herdenking werd voorafgegaan door een bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk en daaropvolgend een Stille Tocht. Gemengd koor Cantica en het blazersensemble van Wilhelmina zorgden voor de muzikale omlijsting.