De lindebomen op de parkeerplaats aan de Haarstraat zijn gezonder dan ooit.
De lindebomen op de parkeerplaats aan de Haarstraat zijn gezonder dan ooit. Foto: Gerard Voortman

Blakend gezonde lindes op parkeerterrein Haarstraat

Algemeen

RIJSSEN - De twee overgebleven lindebomen op het parkeerterrein aan de Haarstraat floreren als nooit tevoren. Ironisch genoeg mogen ze van de rechter gekapt worden.  

De kap van de lindes is omstreden. De omwonenden van de parkeerplaats kwamen in het geweer tegen de voorgenomen kap door de gemeente. De bomen zouden volgens de gemeente niet meer gezond zijn, het wortelgestel zou schade veroorzaken aan het wegdek en te veel ruimte innemen wat ten koste zou gaan van het aantal parkeerplaatsen aan de Haarstraat.

De omwonenden stapten naar de rechter met in hun hand een deskundigenrapport waaruit bleek dat de bomen juist kerngezond zijn. De rechter stelde echter dat de bomen om genoemde redenen toch gekapt zouden mogen worden door de gemeente. 

Ironisch genoeg nam de gemeenteraad onlangs een nieuwe groenstructuurvisie aan waarin staat dat er veel meer groen terug moet komen in de woonwijken. Voor de omstreden lindebomen lijkt de visie te laat te komen. De bomen zijn echter nog altijd niet gekapt en ze doen hun uiterste best weer een dicht en oergezond bladerdak te vormen.