Na 38 jaar stopt Siebe Roozenboom als predikant. Begonnen in het Zeeuwse Nieuwdorp, kwam hij 30 jaar geleden naar Holten.
Na 38 jaar stopt Siebe Roozenboom als predikant. Begonnen in het Zeeuwse Nieuwdorp, kwam hij 30 jaar geleden naar Holten. Foto: Peter Bulthuis

'Wordt voor mij een emotionele dienst'

Wie heeft hem in Holten niet een keer voorbij zien peddelen? “Ik heb meerdere fietsen!” Zoals een dorpsfiets. “En deze is voor naar de buurtschappen.” Siebe Roozenboom (66) is niet zo’n “automens”. Als het kan pakt ie een van z’n stalen rossen. Hij is 38 jaar predikant geweest. In Holten 30 jaar. Nu neemt Siebe zondag 21 mei om 14.00 uur toch wel enigszins met pijn in z’n hart afscheid. Maar helemaal loslaten kan hij het niet. “Ik stop met het ambt, maar het vak blijf ik bijhouden.”

HOLTEN - Het is voor hem dan ook een ‘way of life’. “Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed”, benadrukt hij. “Het zal voor mij erg wennen zijn wanneer dat ineens stopt. Je bent er toch zeker wel vijftig uur per week mee bezig.”

Alhoewel hij van huis uit hervormd is, hoefde hij van zijn ouders niet naar de kerk. Siebe: “Ik kende het bijbelverhaal vooral van mijn basisschool in Huizen en daar heb ik veel aan gehad.” Maar zijn interesse in het geloof kwam pas echt tijdens zijn middelbare schooljaren in Bussum. “Klasgenoten zaten bij Youth for Christ en deden soms de weekopening”, geeft hij aan. “Dat vond ik toch wel moedig. En ik snapte waar het over ging. Dat je met God een persoonlijke band kunt hebben, dat vond ik mooi.”

Nadat hij was geslaagd, wist Siebe niet wat hij verder zou gaan studeren. Zijn moeder zei: “Dan kun je altijd nog theologie gaan doen.” En dat deed hij: in Utrecht en Amsterdam. “Ik heb er wel wat langer overgedaan: 10 jaar. Ik moest de kerk leren ontdekken, want daar kwam ik vroeger niet. Een boeiende wereld.” 

“Als jonge predikant kwam je vaak in de uithoeken van Nederland terecht." Hij ging naar het Zeeuwse Nieuwdorp. Lachend: “Ook daar deed ik alles op de fiets!” Alhoewel de Zeeuwen en oosterlingen volgens hem veel op elkaar lijken, was de omgeving daar wel heel anders. “Iedereen kent Zeeland van de zee en het strand, maar ik kwam in een industriegebied terecht. Met een kerncentrale om de hoek.” Een heel andere omgeving dan het bosrijke Holten, waar hij acht jaar later naartoe ging. “En meteen ook de laatste switch die ik heb gemaakt.” Voor het gezin met twee jonge dochters best een verandering. Van een kleinere gemeente met zo’n negenhonderd leden naar een destijds 4800 leden tellende kerkelijke gemeente in Holten.  

“Na acht jaar wilde ik wel wat anders”, geeft Siebe aan als keuze om naar Holten te komen. Daarnaast speelde mee dat ze dichterbij familie wilden wonen. Zijn vrouw ging als schooljuf werken op de basisschool in Dijkerhoek. Hierdoor is van een andere gemeente niets meer terechtgekomen en zijn ze in Holten gebleven. 

'Ik stop met het ambt, maar het vak blijf ik bijhouden'

Wat hij vanuit Zeeland mee heeft gekregen en later in praktijk heeft gebracht: “Je moet het in het kleinschalige zoeken in plaats van het grote. Aansluiten bij het dorpsleven en zorgen voor persoonlijk contact. Zichtbaar blijven en naar de mensen toegaan. Niet op je kamer blijven zitten.”

Van 2004 tot 2018 was hij zelfs in de keet te vinden. De keetkerk ontstond vanuit de buurtschappen. "Jongeren uit Espelo en Dijkerhoek fietsten in de winter 5 kilometer door het donker om naar Irene te gaan voor de catechisatie”, legt Siebe uit. Om het stuk niet meer in het donker te hoeven fietsen, werd de catechisatie bij ouders thuis gehouden. "Een meisje vroeg of ik hun keet in Espelo wilde zien." Het was er koud en donker, maar er waren wel banken en een geluidsinstallatie. Siebe zei: "We kunnen hier ook wel gaan zitten.” Wel moest er verwarming komen. Hiervoor werd een melkbus omgebouwd tot kachel. "Nou, die werd gloeiendheet!” Er werden soms bekende mensen uitgenodigd om een verhaal over het geloof te houden of het jongerenblad Kidsweek werd erbij gehaald. "Ook keken we soms voetbal.”

Uiteindelijk zorgde de komst van de mobiele telefoon ervoor dat de keetkerk stopte. "Ze waren vooral bezig met hun mobieltjes in plaats van het gesprek.” Siebe nam een collectezak mee. "We gaan een collecte houden”, zei hij. "Stop hier jullie mobieltjes in.” Dit zorgde voor lichte paniek: "Maar dan ben ik niet meer bereikbaar!” Later stuurde hij bij De Biester een berichtje of ze langskwamen voor een gratis ijsje. "Daar kreeg ik geen antwoord op. Voor mij het sein dat het over was.”

Ook was de predikant vaak te vinden in zorglocatie De Diessenplas. Voor kerkdiensten en persoonlijk contact.

Inmiddels staan de verhuisdozen in zijn woning klaar. Wel blijft hij in Holten wonen. Zondag 21 mei om 14.00 uur vindt zijn afscheidsdienst plaats in de Dorpskerk. "Ik ga uiteraard terugblikken. Het wordt voor mij een emotionele dienst.” Iedereen is van harte welkom.

Peter Bulthuis