De reegeit en de kalfjes worden maar zelden gezamenlijk aangetroffen.
De reegeit en de kalfjes worden maar zelden gezamenlijk aangetroffen. Foto: Shutterstock

Bescherm reeën en respecteer hun rust

Wildbeheereenheid "West-Twente" roept op om reeën met rust te laten en zeker honden aangelijnd te houden. Zeker nu in de maanden mei en juni reekalfjes worden geboren. Zij zijn in de eerste weken van hun leven erg kwetsbaar.

TWENTE -  Meestal zijn er twee kalfjes per reegeit (vrouwelijk ree), soms één en soms drie. De kalfjes worden meteen na de geboorte drooggelikt. De geit besteedt veel aandacht aan het schoonmaken van de geboorteplek om geen geur achter te laten. Zo wordt zelfs de nageboorte opgegeten. Na de geboorte zoogt de geit de kalveren meerdere keren per dag, vaak niet langer dan een minuut per keer. 

De eerste weken na de geboorte zijn kalfjes erg kwetsbaar. Zij zijn dan een gemakkelijke prooi voor predatoren zoals vos en wolf. Hun veiligheid wordt grotendeels geborgd doordat reekalfjes geen geur afgeven. De kalfjes worden met name in hoog gras geboren. In het hoge gras kunnen ze veilig rusten, slapen en herkauwen. Als wandelaars zo’n kalfje aantreffen, lijkt het heel zielig, zo alleen. De moeder zien de wandelaars nergens. Maar al te vaak wordt dan een kalfje opgepakt en naar een bosrand gebracht met het idee dat de moeder deze dan weer zou kunnen vinden. Met de geur van mensenhanden wordt het reekalfje vervolgens door de moeder verstoten en sterft deze een hongerdood. Nog erger is het, wanneer een kalfje wordt opgepakt en de Dierenambulance vervolgens wordt ingeschakeld. De moeder, de geit, is echter altijd onzichtbaar in de buurt.

Kritische en stabiele periode 

In de weken na de geboorte geven de kalfjes nog geen geur af. Een geit herkent haar kalveren doordat ze weet waar zij haar kroost heeft achtergelaten en aan de specifieke ‘familiegeur’ die zij herkent. Pas later herkennen de geit en kalfjes elkaar aan een unieke individuele geur. Juist dan schrikt elke andere geur dan een ‘kalfgeur’ de geit af en zal zij het kalf mijden. De geit is zeker de eerste tweeënhalve maand in de buurt van haar kalveren. De kalveren zullen haar vaak volgen. Omdat de kalfjes een ander dagritme hebben dan de moeder (verstopt in het gras slapen de kalfjes erg veel) zijn de kalveren bijna nooit gelijktijdig bij een geit. Uiteindelijk betekent het, dat wanneer één kalf wordt gezien, een tweede of misschien wel een derde nog ergens in de buurt verstopt ligt. 

Blijf op de paden 

Reekalfje gevonden? Met rust laten en nooit aanraken!

Reekalveren worden nooit geboren of verstopt vlakbij paden en wegen, plaatsen waar mensen en honden komen. Wie een kalfje vindt, hoort mogelijk niet op die plek te zijn. Ook honden horen in het veld aangelijnd te zijn volgens WBE "West-Twente". In iedere hond kan een jachtinstinct ontspruiten. Wanneer een hond in de buurt komt van een kalf, kan dat al betekenen dat de geit het kalf niet meer accepteert. Het verhongert dan. Het kalf kan door contact met mensen of honden ook extreme stress ervaren met de dood als gevolg. Vooral niet oppakken is dan ook het credo. Immers, de geit is altijd in de buurt. Het kalfje is niet zielig, er hoeft geen Dierenambulance te komen. Meenemen van een reekalfje om het met de fles op te voeden, is een overtreding van de Wet Natuurbescherming en wordt aangemerkt als een economisch delict, een misdrijf. Bovendien is een ree geen huisdier en wordt nooit tam. 

Borden 

Door de eigenaren van bossen en natuurterreinen die toegankelijk zijn door wegen en paden zijn borden geplaatst met de regels waaraan gasten zich dienen te houden. Deze regels zijn er niet voor niets. Daarnaast plaatsen leden van de WBE “West-Twente” al enkele jaren extra borden met algemene gedragsregels gericht op het omgaan met reeën in het veld. Laat  Deze borden blijken elk jaar weer nodig te zijn om de recreatie te reguleren. 

Wildbeheereenheid

De Wildbeheereenheid "West-Twente” is een samenwerkingsverband van onder meer jagers werkzaam in het midden van Overijssel. Het werkgebied van circa 17.000 hectare omvat onder meer de gemeente Wierden, grote delen van de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten en delen van de gemeenten Almelo en Hof van Twente. Dit gebied omvat grote en kleinere bossen, sommige van terreinbeherende organisaties maar ook particulier eigendom. Het betreft naast bossen ook natuurterreinen zoals heide, beekdal, moeras en hoogveen, maar vooral uitgestrekt boerenland afgewisseld met bossen, bosjes en andere landschapselementen. Het is een thuis voor gevarieerde fauna.

Pen