Huur het liefst een erkend bedrijf in voor klussen in en om het huis.
Huur het liefst een erkend bedrijf in voor klussen in en om het huis. Foto: Shutterstock

Herken malafide klusjesmannen

De afgelopen tijd zijn er landelijk weer diverse meldingen geweest van het fenomeen van de 'malafide klusjesmannen'. Jaarlijks rond deze tijd komt deze vorm van criminaliteit weer naar voren. Rondreizende bendes trekken door Europa om met name oudere inwoners geld af te troggelen met ondermaats werk. Ga niet met ze in zee, zo is het advies.

TWENTE - Jaarlijks rond deze tijd komen de eerste signalen binnen van rondtrekkende bendes die zich voordoen als klusjesmannen. Zo zien we in het nieuws veelal termen zoals 'Irish Travellers' en 'Ierse klusjesmannen'.

'Irish Travellers' zijn, zo benadrukt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), een specifieke subcultuur zoals Roma en woonwagenbewoners. Lang niet elke Traveller is crimineel zo benadrukt men, maar verkennend onderzoek wees wel uit dat er problemen zijn met deze groep waardoor zij vaker geassocieerd worden met deze vorm van criminaliteit. Zo noemt het CCV problemen zoals overlast, diefstal, oplichting en mensenhandel, maar ook kinderen die niet naar school gaan en diefstallen plegen. Het ontbreken van inzicht in relaties en netwerken en het mobiele karakter van de rondtrekkende families maken het lastig om hierop te handhaven. Louter het benoemen van deze problematiek ligt al gevoelig: men komt al snel op ethische kwesties zoals het registeren van etniciteit.

Of het nu gaat om specifieke 'Irish Travellers', Oost-Europese bendes of andere groepen, de werkwijze is veelal hetzelfde. De groep vestigt zich op een plek zoals een camping, bungalowpark of goedkoop hotel. Vervolgens maakt men in de omgeving zoveel mogelijk slachtoffers waarna ze weer verder trekken naar een ander gebied.

De malafide klusjesmannen bieden vaak uiteenlopende werkzaamheden, zoals dakdekken, asfalteren, bestraten, repareren van schoorstenen en reinigen van gevels, aan. Ze bellen dan bij een adres aan en bieden de bewoner aan om een klusje voor weinig te doen, of soms zelfs gratis zoals het schoonmaken van een dakgoot. Vervolgens 'ontdekken' of veroorzaken ze gebreken zoals losliggende dakpannen of een wankele schoorsteen. Ze bieden dit dan aan om te repareren, waarna de bewoner een flink hoger bedrag af moet rekenen dan afgesproken. Als bewoners vervolgens niet willen betalen gaan ze over op bedreiging en intimidatie.

De schade van dit soort criminaliteit loopt uiteen van enkele honderden tot soms wel duizenden euro's. Met name oudere inwoners zijn een geliefd doelwit. Vaak denken gedupeerden dat ze geen aangifte kunnen doen omdat het civielrechtelijke incidenten zijn. Toch loont het om dit wel te doen of in ieder geval te proberen. Het beste advies om problemen te voorkomen is heel simpel: ga nooit in op een aanbod en waarschuw ook buurtgenoten om alert te zijn.

Advies: Ga niet in op een aanbod, waarschuw ook buurtgenoten
Pen