De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer. Foto: Peter Bulthuis

Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat

Gemeentenieuws

HOLTEN - Zowel de Dorpsstraat als de Kerkstraat in Holten worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer. “Het gaat niet om een pilot, maar om een besluit”, benadrukt wethouder René de Koff. “Ik kan geen tijdspad geven hoe lang deze maatregel gaat gelden.” Want uiteindelijk is het doel nog steeds om het winkelcentrum volledig af te sluiten. 

De vraag of het om een pilot ging, kwam van Elsbeth Deijk (VVD). “We zijn verheugd over deze maatregel. Komt er nog een evaluatie?” De Koff geeft tijdens de commissievergadering aan dat alles nauwlettend in de gaten wordt gehouden. “Uiteraard gaan we de verkeersstromen volgen. En als daar iets uitkomt wat aanpassing wenst, dan komen we daarop terug.”

Het verkeer mag straks alleen nog van de Kolweg over de Dorpsstraat richting de rotonde in de Larenseweg rijden. Om ongewenst verkeer tegen te gaan, wordt ook de Kerkstraat eenrichtingsverkeer vanaf de Kolweg richting Larenseweg.

Jan Erik Rietman (SGP) wijst de wethouder op een eerder genomen besluit. “In het coalitie-akkoord wordt duidelijk gesproken over de afsluiting van de Dorpsstraat. Ik ga ervan uit dat het dan ook een tijdelijke maatregel is en dat we hierna overgaan naar het volledig afsluiten van de Dorpsstraat.”

Ook Henk Nijkamp (CDA) gaat uit van een tijdelijke aanpassing. “Ik begrijp dat er draagvlak is bij de ondernemers voor deze maatregel. Maar in het akkoord staat: volledige afsluiting in combinatie met een ontsluitingsweg naar de Industriestraat. Het heeft ook consequenties op omliggende straten.” Met verkeerstellingen hoopt hij dat duidelijk wordt welk effect de maatregel heeft. “Zodat we dat kunnen gaan gebruiken voor het vervolg.”

Gemeentebelang is blij met het nieuwe plan en juist tegen een afsluiting. “Voor ons is het van belang dat het centrum van Holten goed toegankelijk en bereikbaar blijft”, zegt Jannette Haverslag. “Afsluiting is voor ons geen optie, omdat de wegen rondom het centrum niet berekend zijn op extra verkeer.” Volgens haar zou uit een verkeersonderzoek eenrichtingsverkeer ook als beste optie naar voren zijn gekomen. “Naar aanleiding van dit onderzoek en de meningen van enkele winkeliers is eenrichting de juiste beslissing.”

De wethouder geeft aan de leefbaarheid van het centrum belangrijk te vinden. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met diverse ontwikkelingen rondom het gebied. 

Hij geeft aan gesprekken met ondernemers te hebben gehad. “Hieruit blijkt dat er inderdaad wat moet gebeuren in het centrum. En we willen niet wachten tot alles klaar is.”

De Koff benadrukt dat het hier om de eerste stap naar een leefbaar centrum gaat. “U heeft mij als raad de opdracht meegegeven voor een volledige afsluiting van het centrum. Dat is wat mij betreft ook het uiteindelijke doel”, legt hij uit.

Een volledige afsluiting blijft dus het doel. “Waarbij de auto dichtbij geparkeerd kan worden. En dat is ook wat de ondernemers nu wel zeggen: dat ze graag willen dat het centrum verblijfsgebied wordt.”

Foto: Iris Wessels Fotografie
Column: De gemiddelde werkdag 2 uur geleden
Kinderen konden zich bij de Oosterhoffair onder meer vermaken met het vangen van eendjes.
'Ik sta hier met een grote glimlach!' 5 uur geleden
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 6 uur geleden
Henk Damkat (l) werd door bestuurslid Ben Prins (r) bedankt voor zijn jarenlange inzet voor Radio 350. Hij overhandigde namens het bestuur en medewerkers een presentje.
Henk Damkat stopt als reporter bij 350 18 uur geleden
Herdenking in 2023 op de Canadese Begraafplaats
George Brewster (101) bij herdenking 20 uur geleden
Afbeelding
Draaien maar! gisteren
Afbeelding
Nieuwe Hart van Rijssen-Holten lees je nu online 2 mei, 08:00
De volgende Dutch Supersport ronde staat gepland voor zaterdag 18 mei.
Maik Duin scoort knappe tweede plaats op het TT Circuit Assen 30 apr, 10:17