Cornee Boorsma is lid van de werkgroep Toekomstige Ontwikkelingen.
Cornee Boorsma is lid van de werkgroep Toekomstige Ontwikkelingen.

‘Er is niet één enkele oplossing’

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN - Een serie blogs over het ontstaan, de ontwikkeling én resultaten van GroenDoen. Van flinke weerstand tegen windmolens naar een krachtige samenwerking met inwoners en ondernemers. Wat hebben zij bereikt? En wat betekent dat voor jou als inwoner? In deze aflevering een verslag van Cornee Boorsma, lid van de werkgroep Toekomstige Ontwikkelingen.

De werkgroep Toekomstige Ontwikkelingen onderzoekt ontwikkelingen die de energietransitie mogelijk maken en haalbaar zijn voor Rijssen-Holten. De werkgroep onderzoekt mogelijkheden voor korte én lange termijn. Op dit moment ligt de focus op oplossingen voor de korte termijn, om het doel om 90GWh per jaar aan ‘groene energie’ op te wekken waar te kunnen maken. Waarom eigenlijk 90GWh?

RES-doelstelling: 90GWh

Nederland is opgedeeld in 30 regio’s. Elke regio maakt zijn eigen regionale energiestrategie (RES). Zo ook Twente. Alle gemeenten brengen een bod uit waarin zij aangeven hoeveel groene energie zij kunnen opwekken met behulp van wind en zon. Rijssen-Holten wil – naar verhouding van het aantal inwoners, namelijk 6% van Twente – een bod uitbrengen van 90 gigawatt. Die 6% is gebaseerd op de verhouding van Rijssen-Holten ten opzichte van de deelnemende gemeenten in RES Twente op de volgende onderdelen: het aantal inwoners (6,0%), het energieverbruik (5,2%) en de oppervlakte (6,3%).

Alleen energieopwekking

“Het verbaast ons dat de RES alleen vraagt om oplossingen voor het opwekken van warmte en elektriciteit. Ik ben dan ook blij dat we vanuit GroenDoen verder gaan. Door ook te onderzoeken hoe de opslag van energie geregeld kan worden én hoe we de CO2-uitstoot kunnen verlagen.”

Niet één enkele oplossing

Cornee legt uit: ”Er is niet één enkele oplossing waarmee we de doelen van de RES kunnen halen. Een combinatie van wind en zon is de beste oplossing. Maar, in Rijssen-Holten zijn we niet blij met de eis van de provincie: 60% wind en 40% zon. Daarom onderzoeken we verschillende opties.”

Wind- en zonne-energie

Terug naar de 90GWh. Cornee: ”Om die hoeveelheid gigawattuur op te wekken hebben we in Rijssen-Holten zes windmolens van 240 meter hoog óf vijf grote zonneparken nodig.”
Vanuit GroenDoen zetten we erop in om deze opgave te vervullen met alleen energie uit zon. Met zonnepanelen op daken van bedrijven en woningen, aangevuld met een aantal zonneparken.
Wat de werkgroep betreft, zijn er daarnaast twee uitdagingen die deze oplossingen in elk geval op korte termijn onmogelijk maken:

Afbouwen salderingsregeling
Het afbouwen van de salderingsregeling tussen 2025 en 2030 moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Met de salderingsregeling wordt bedoeld dat je de stroom die je opwekt, mag afstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Dat scheelt in de portemonnee! Vanaf 2025 krijg je voor het teveel aan zelf opgewekte stroom steeds minder geld. De aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen heb je daardoor minder snel terugverdiend. Daarom denken sommigen dat we dus niet snel genoeg overstappen op zonne-energie en nog steeds teveel andere, minder duurzame energiebronnen nodig hebben.

File in de stroomdraad
Het elektriciteitsnet voldoet niet aan de toenemende vraag. Enexis start pas in 2030 met een uitbreiding. De wind en de zon zijn schone energiebronnen en raken nooit op. Met goede wind in de herfst of flink veel zon in de zomer krijgen we ineens heel veel stroom via windmolens en zonnepanelen. En dat veroorzaakt capaciteitsproblemen op het stroomnet. Omdat we steeds meer wind- en zonne-energie gaan gebruiken, moet voor dit probleem een oplossing komen. En dat duurt lang.

Toekomstige mogelijkheden

Voor sommige oplossingen geldt dat ze pas kansrijk zijn als meerdere gemeenten het samen oppakken. Voorbeelden zijn drijvende windturbines op zee, het opwekken van energie met ijzerpoeder of een circulair proces met waterstof.

Stimuleren

“Bewustwording is de eerste belangrijke stap. GroenDoen wil mensen motiveren om te investeren in verduurzaming. Daar zet ik mij graag voor in!”

Je vindt dit blog ook online op groendoenwij.nl/nieuws.

Afbeelding
Looft den Heer uit Notter geeft Passie-paasconcert 17 uur geleden
Afbeelding
Vol programma Koningsfestival 26 mrt., 20:35
Afbeelding
Komende weken expositie van Pieter den Hertog 26 mrt., 17:58
Afbeelding
Stille week in de Rijssense Schildkerk Goede Vrijdag 26 mrt., 13:44
Afbeelding
Hospice klaagde niet over geluid After Summer Party 26 mrt., 11:59
Afbeelding
Niet slopen maar het straatbeeld behouden 26 mrt., 09:53
Afbeelding
Verkoop van zelfgemaakte producten op Voorjaarsmarkt 26 mrt., 07:51
Afbeelding
Nieuw erfgoedbeleid moet geen papieren worden 25 mrt., 19:48