De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen) Foto: Oranjeverenigng Rijssen

‘Er is voor iedereen erg veel te doen’

Cultuur

RIJSSEN - De Oranjedagen gaan vrijdag 19 april van start met het Bedrijvenuurtje in de tent op de evenementenweide in Rijssen. En daarna gaat het verder met Oolderwets Gezellig. Het is de voorbode van Koningsdag met heel veel activiteiten en natuurlijk het vogelschieten.

Omdat de uitbater stopt en het café heeft verkocht is de huldiging voor de laatste keer bij Spekhorst. “Dat wordt een zeer bijzonder moment”, benadrukt voorzitter Olav Roeterdink van Oranjevereniging Rijssen. 

“Vorig jaar hebben we Wim Spekhorst Lid van Verdienste gemaakt. Alleen voorbehouden aan mensen die zich op zeer bijzondere wijze hebben ingezet voor de Oranjevereniging”, zegt hij. “Dus, niet iemand die al jarenlang in het bestuur zit. Hoe hij ons als kastelein heeft ontvangen en hoe hij met ons is omgegaan wat betreft de huldiging van de schutterskoning. Daar kunnen we alleen maar ontzettend dankbaar voor zijn.” 

Het Bedrijvenuurtje wordt vrijdag 19 april gehouden. “Met akoestische achtergrondmuziek.” Bezoekers krijgen een aantal consumptiemunten en er is vrij eten. “We zijn elk jaar wel helemaal uitverkocht. Zo zaten we vorig jaar op royaal duizend deelnemers. En zoals het er nu naar uitziet, gaan we daar deze keer wel overheen.” 

Het borreluurtje wordt inmiddels zo’n elf jaar gehouden en het blijkt een groot succes. “Veel plaatsen in de buurt hielden destijds al een bedrijvenuurtje en dan denk je: goh, zou dat voor ons ook niet wat zijn?” In het begin verliep het moeizaam, maar nu is het een daverend succes.

Het gaat later op de avond over in Oolderwets Gezellig. Met DJ Lars & MC Venom. En ABBA Tribute. Gratis toegankelijk vanaf 18 jaar.

Er is gekozen het bedrijvenuur een week eerder te houden dan de rest van Koningsdag. “Dat heeft alles te maken met de invulling van de dagen. We hebben zondags de kerkdienst in de tent. En die willen we vóór Koningsdag houden. Want als we dat daarna gaan doen is dat technisch en logistiek niet heel erg handig.”

Met Kantinekneiters op zaterdag 20 april van 16.00 tot 23.00 uur, is dan een heel weekend ingevuld. En daarna de vrijdag en de zaterdag weer. 

De Kantinekneiters op zaterdag is nieuw. Met bekende artiesten als John West, Django Wagner, Rob Ronalds, Jaman, Altijd Larstig & Rob Gas D’rop.

“Lucky organiseert alles voor ons rondom de tent en de Kantinekneiters is een compleet nieuw concept”, geeft Olav aan. “Met het Bedrijvenuurtje zijn dit de enige twee activiteiten waar entree voor wordt gevraagd.” 

Olav: “Het is een nieuw concept. Gewoon om te proberen. Het wordt een gezellig kantinefeest met leuke artiesten erbij. Zo moet je het zien.” 

Koningsdag begint de avond ervoor al met Koningsnacht in de tent. Met Mental Theo. Daarna op de dag zelf met de aubade, vogelschieten en puzzelritten. 

Verder is er de hele dag in de stad op diverse plaatsen van alles te doen. Zoals op de Evenementenweide en rondom het Parkgebouw. “Het is een feest met voor ieder wat wils. Van mensen die van muziek houden tot mensen die voor de rust de fiets pakken”, geeft de voorzitter aan. “Ook het Parkgebouw doet heel veel. Met elkaar doen we hartstikke leuke dingen.”

Toch blijft het moeilijk om aan donateurs voor de Oranjevereniging te komen. “Het aantal loopt alleen maar terug. We zitten nu zo rond de vijfhonderd. Op het totale inwonersaantal van Rijssen is dat natuurlijk niets”, benadrukt Olav. “Ik denk dat heel veel mensen ervan uitgaan dat de gemeente alles betaalt. Maar we krijgen een subsidie van iets meer dan vijfduizend euro. En ons budget voor de Oranjedagen is rond de 27 duizend euro. Dus we zijn ook ontzettend blij met onze Club van Oranje. De zakelijke sponsoren.”

Er is wel eens geprobeerd met QR-codes vrije giften te ontvangen. Maar de opbrengst bleek minimaal. 

“Onze doelstelling is om alles tot 16 jaar gratis te houden. Het liefst ‘s avonds in de tent ook. In elk geval voor iedereen toegankelijk houden. Ook voor mensen met een kleine beurs”, benadrukt Olav. “Die gemiste inkomsten probeer je dan op een andere manier te compenseren en dat lukt nog steeds.”

Toch worden de Oranjedagen in Rijssen op handen gedragen. “Zo staat er tijdens het vuurwerk meer dan tienduizend man te kijken”, geeft hij aan. “Met de Oranjedagen trekken we ontzettend veel mensen naar Rijssen. Omdat er erg veel te doen is voor iedereen. Met een gemoedelijke sfeer.”

www.oranje-dagen.nl

Foto: Iris Wessels Fotografie
Column: De gemiddelde werkdag 5 uur geleden
Kinderen konden zich bij de Oosterhoffair onder meer vermaken met het vangen van eendjes.
'Ik sta hier met een grote glimlach!' 7 uur geleden
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 9 uur geleden
Henk Damkat (l) werd door bestuurslid Ben Prins (r) bedankt voor zijn jarenlange inzet voor Radio 350. Hij overhandigde namens het bestuur en medewerkers een presentje.
Henk Damkat stopt als reporter bij 350 21 uur geleden
Herdenking in 2023 op de Canadese Begraafplaats
George Brewster (101) bij herdenking 23 uur geleden
Afbeelding
Draaien maar! 2 mei, 13:18
Afbeelding
Nieuwe Hart van Rijssen-Holten lees je nu online 2 mei, 08:00
De volgende Dutch Supersport ronde staat gepland voor zaterdag 18 mei.
Maik Duin scoort knappe tweede plaats op het TT Circuit Assen 30 apr, 10:17