Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven. Foto: Peter Bulthuis
VIDEO

Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: ‘Het is 5 voor 12!’

Algemeen

“Ik ben er erg blij mee!”, zegt oud-burgemeester Arco Hofland. “Het past ook mooi in de omgeving.” Hij onthulde met burgemeester Jurgen van Houdt dinsdag 9 april een beeld op het vernieuwde plein Tusveld in Rijssen. Wethouder Ben Beens: “Een kunstwerk met een boodschap: het is 5 voor 12!”

door Peter Bulthuis

Rijssen - “Een jaar geleden werd het cadeau aangeboden aan Arco, tijdens een prachtige avond in het Parkgebouw”, zegt presentator Laurens-Jan Stam. Hofland nam tijdens die avond afscheid als burgemeester van Rijssen-Holten. 

Juist 9 april werd uitgekozen om het te onthullen. “Het is vandaag namelijk de dag van de bevrijding van Rijssen, nu 79 jaar geleden”, zei Ben tijdens het welkom. Een perfect passend moment voor een beeld over democratie. 

Arco Hofland las een gedicht voor van Jan Terlouw. “Het gaat om vrede en vrijheid”, benadrukt hij. “Herdenken en vieren op 4 en 5 mei is mij met de paplepel gegeven. Ik vind dat we elke dag moeten werken aan onze democratie. Soms vraag ik me af: is het niet vijf voor twaalf om waakzaam te zijn voor onze vrijheid?”

Het was daarom zijn wens om hier symbolisch iets voor te doen bij zijn afscheid als burgemeester van Rijssen-Holten. “En met gemengde gevoelens sta ik hier nu eigenlijk. Trots dat in de openbare ruimte bij het huis van de lokale democratie dit beeld staat. Dat ons blijvend kan herinneren dat we op tijd onze vrijheden moeten koesteren en onderhouden”, benadrukt hij. “Maar ook met een bedroefd hart.” Dat er nog steeds discriminatie, oorlog en uitsluiting bestaan. “Denk aan Oekraïne, antisemitisme. We lijken het niet te leren.”

Met het beeld hoopt hij dat iedereen dagelijks stil gaat staan bij vrijheid en democratie.

“Het kunstwerk is ook geïnspireerd op Winston Churchill die met twee vingers omhoog staat van: ‘victorie!’,” legt hij uit. “Maar ook voor twee vingers die op vijf voor twaalf staan. Zodat we ons elke dag herinneren dat we ons druk moeten maken over het behoud van vrijheid en democratie.”

Hij hoopt mensen te raken en een signaal af te geven. “Vinden we het alleen maar een feestje op 5 mei? Of zit er toch iets van binnen, van wat betekent het nu echt? Wat hebben we destijds meegemaakt?”

En dat signaal gaat het beeld binnenkort ook dagelijks geven. “Elke dag om vijf voor twaalf zal het beeld een lichtsignaal geven om zo blijvend te herinneren.” Dit werkt echter op dit moment nog niet. Waarschijnlijk over een maand. 

“Ik kan me herinneren dat ik een toespraak heb gehouden over politici in de Tweede Kamer die meedoen om desinformatie te verspreiden en dat goedpraten en de pers aanvallen. Maar het is niet de pers die een gevaar is voor de democratie, maar juist díe politici. Later werd ik ‘s nachts geconfronteerd met een besmeurde stoep bij mijn huis. Dat ik een gevaar zou zijn voor de democratie. Als we in zo’n samenleving zitten, dan vind ik echt dat we moeten opstaan en ertegen moeten opkomen.”

Kunstenaar Uwe H. Dobberstein heeft het beeld gemaakt. “Ik vond wat Arco ermee wilde zeggen erg belangrijk. Dit wilde ik op de meest simpele manier gaan doen. Het onderwerp zelf is wel iets dat mij aan het hart ligt. Daarom vond ik het ook leuk om te maken.” 

Burgemeester Jurgen van Houdt: “Het komende half jaar gaat het beeld door corrosie een proces doormaken van verandering. Net zoals onze democratie aan verandering onderhevig is. Maar stevig blijft staan in de tijd.” Zelfs met de stevige wind tijdens de onthulling. “Het waait misschien nu ook wel symbolisch hard. En ik denk dat nu ook onze democratie in een stevige storm zit. Laten we zuinig zijn dat we juist hier in Rijssen-Holten vrijheid en democratie mogen koesteren met elkaar.”


Kunstenaar Uwe H. Dobberstein: "Het onderwerp zelf is wel iets dat mij aan het hart ligt. Daarom vond ik het ook leuk om te maken.”
Afbeelding
Een tenue van FC Twente en deelname aan het eindtoernooi zijn enkele van de te winnen prijzen.
Straathoekwerk doet mee aan de FC Twente Cup 13 uur geleden
Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 19 uur geleden
Afbeelding
Julia Seppenwoolde wint Johan Knaap Games 800m 21 uur geleden
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum 23 uur geleden
Afbeelding
Meikeverrit weer een groot succes FOTO'S 24 mei, 17:49
Emmens: "Help mee om de plannen van het windpark Vletgaarsmaten af te blazen."
Verontrust over komst grote windturbines 24 mei, 16:06
Afbeelding
Kennis & Inspiratiesessie voor Ondernemers 24 mei, 15:46
Henk Nijkamp (CDA): “Wat ons betreft moeten er op deze plek helemaal geen windmolens komen! Ze staan te dicht bij woonwijk De Liesen en de nieuwbouw van scholengemeenschap De Waerdenborch.”
Nijkamp: windplan op pauze zetten? 24 mei, 13:42