Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven. Foto: Peter Bulthuis
VIDEO

Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: ‘Het is 5 voor 12!’

Algemeen

“Ik ben er erg blij mee!”, zegt oud-burgemeester Arco Hofland. “Het past ook mooi in de omgeving.” Hij onthulde met burgemeester Jurgen van Houdt dinsdag 9 april een beeld op het vernieuwde plein Tusveld in Rijssen. Wethouder Ben Beens: “Een kunstwerk met een boodschap: het is 5 voor 12!”

door Peter Bulthuis

Rijssen - “Een jaar geleden werd het cadeau aangeboden aan Arco, tijdens een prachtige avond in het Parkgebouw”, zegt presentator Laurens-Jan Stam. Hofland nam tijdens die avond afscheid als burgemeester van Rijssen-Holten. 

Juist 9 april werd uitgekozen om het te onthullen. “Het is vandaag namelijk de dag van de bevrijding van Rijssen, nu 79 jaar geleden”, zei Ben tijdens het welkom. Een perfect passend moment voor een beeld over democratie. 

Arco Hofland las een gedicht voor van Jan Terlouw. “Het gaat om vrede en vrijheid”, benadrukt hij. “Herdenken en vieren op 4 en 5 mei is mij met de paplepel gegeven. Ik vind dat we elke dag moeten werken aan onze democratie. Soms vraag ik me af: is het niet vijf voor twaalf om waakzaam te zijn voor onze vrijheid?”

Het was daarom zijn wens om hier symbolisch iets voor te doen bij zijn afscheid als burgemeester van Rijssen-Holten. “En met gemengde gevoelens sta ik hier nu eigenlijk. Trots dat in de openbare ruimte bij het huis van de lokale democratie dit beeld staat. Dat ons blijvend kan herinneren dat we op tijd onze vrijheden moeten koesteren en onderhouden”, benadrukt hij. “Maar ook met een bedroefd hart.” Dat er nog steeds discriminatie, oorlog en uitsluiting bestaan. “Denk aan Oekraïne, antisemitisme. We lijken het niet te leren.”

Met het beeld hoopt hij dat iedereen dagelijks stil gaat staan bij vrijheid en democratie.

“Het kunstwerk is ook geïnspireerd op Winston Churchill die met twee vingers omhoog staat van: ‘victorie!’,” legt hij uit. “Maar ook voor twee vingers die op vijf voor twaalf staan. Zodat we ons elke dag herinneren dat we ons druk moeten maken over het behoud van vrijheid en democratie.”

Hij hoopt mensen te raken en een signaal af te geven. “Vinden we het alleen maar een feestje op 5 mei? Of zit er toch iets van binnen, van wat betekent het nu echt? Wat hebben we destijds meegemaakt?”

En dat signaal gaat het beeld binnenkort ook dagelijks geven. “Elke dag om vijf voor twaalf zal het beeld een lichtsignaal geven om zo blijvend te herinneren.” Dit werkt echter op dit moment nog niet. Waarschijnlijk over een maand. 

“Ik kan me herinneren dat ik een toespraak heb gehouden over politici in de Tweede Kamer die meedoen om desinformatie te verspreiden en dat goedpraten en de pers aanvallen. Maar het is niet de pers die een gevaar is voor de democratie, maar juist díe politici. Later werd ik ‘s nachts geconfronteerd met een besmeurde stoep bij mijn huis. Dat ik een gevaar zou zijn voor de democratie. Als we in zo’n samenleving zitten, dan vind ik echt dat we moeten opstaan en ertegen moeten opkomen.”

Kunstenaar Uwe H. Dobberstein heeft het beeld gemaakt. “Ik vond wat Arco ermee wilde zeggen erg belangrijk. Dit wilde ik op de meest simpele manier gaan doen. Het onderwerp zelf is wel iets dat mij aan het hart ligt. Daarom vond ik het ook leuk om te maken.” 

Burgemeester Jurgen van Houdt: “Het komende half jaar gaat het beeld door corrosie een proces doormaken van verandering. Net zoals onze democratie aan verandering onderhevig is. Maar stevig blijft staan in de tijd.” Zelfs met de stevige wind tijdens de onthulling. “Het waait misschien nu ook wel symbolisch hard. En ik denk dat nu ook onze democratie in een stevige storm zit. Laten we zuinig zijn dat we juist hier in Rijssen-Holten vrijheid en democratie mogen koesteren met elkaar.”


Kunstenaar Uwe H. Dobberstein: "Het onderwerp zelf is wel iets dat mij aan het hart ligt. Daarom vond ik het ook leuk om te maken.”
Afbeelding
Vlak voor de finish in Rijssen krijgen de renners nog de lastige Markeloseberg voor hun kiezen. (Foto: Herbert Huizer)
Sterk internationaal deelnemersveld belooft spannende Ronde van Overijssel 1 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau gisteren
Afbeelding
Cursus Jeugdnatuurbegeleider Sallandse Heuvelrug en Reggedal gisteren
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 28 apr, 13:29
Bijen zijn zeer belangrijk voor het ecosysteem, helaas slinken hun aantallen.
Help Nederland in bloei te zetten 28 apr, 11:55
Het dumpen van tuinafval in de natuur lijkt misschien onschuldig, maar de gevolgen kunnen groter zijn dan je denkt...
Dump geen tuinafval in de natuur 27 apr, 18:10
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 27 apr, 14:05
Afbeelding
Dikke Banden Race in tuin van Parkgebouw 27 apr, 11:38