Afbeelding

Stichting Viitor helpt kinderen in Roemenië

Algemeen

RIJSSEN - In september 2016 is in de gemeente Rijssen-Holten de Stichting Viitor (Educatie & Welzijn) opgericht. De stichting heeft als doel kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking in de stad Siret in Roemenië een zelfstandig toekomstperspectief te geven door hen onderwijs aan te bieden.

Siret is een plaats in het Noord-Oosten van Roemenië en ligt nabij de grens met Oekraïne. Hier is al enige tijd een tehuis voor kinderen met een psychische aandoening. Onder het regime van Caeaucescu werden deze kinderen grotendeels aan hun lot overgelaten en hadden zij geen enkele kans op verbetering van hun leef- en woonsituatie.

Steun
Na de revolutie zijn de omstandigheden zeker verbeterd doordat er hulp werd geboden vanuit het Westen; echter Stichting Viitor merkte wel dat deze kinderen in een land als Roemenië nog steeds worden gezien als derderangsburgers. Daar willen zij verandering in brengen. Er is nog wel een lange weg te gaan teneinde ook deze kinderen de kans te geven om zich te kunnen ontwikkelen en hen de mogelijkheid te bieden om een min of meer zelfstandig bestaan op te kunnen bouwen.

Onderwijs
De stichting ziet het bieden van onderwijs als een onmisbaar basiselement. Stichting Viitor heeft onder andere met behulp van Nederlandse sponsoren een schoolgebouw met revalidatiecentrum opgericht in Siret. De installaties werden en worden grotendeels aangebracht door Nederlandse installateurs, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Door het bieden van onderwijs en indien nodig revalidatie mogelijkheden proberen zij deze kinderen wel een toekomstperspectief te bieden, waardoor zij als volwassene voor zichzelf kunnen zorgen en de negatieve spiraal kunnen doorbreken.

Veel hulp
Stichting Viitor doet dit op diverse fronten. Zo krijgen kinderen de mogelijkheid om te leren lezen en schrijven, het ontwikkelen van motorische en sociale vaardigheden zoals contact met leeftijdsgenoten en familie en het werken aan zelfredzaamheid. Dit is niet altijd eenvoudig; ze lopen ook tegen zaken aan zoals corruptie en bureaucratie. Door samenwerking met lokale ondernemers stimuleren zij de plaatselijke economie, waardoor de bereidwilligheid om samen te werken met Viitor vanuit de lokale bevolking steeds meer toeneemt.

Natura
Hulp in natura is ook een belangrijk onderdeel van de activiteiten. Om de vinger aan de pols te kunnen houden, bezoeken daarnaast een of meerdere bestuursleden van de stichting ook meerdere malen per jaar de school en haar medewerkers. Daarnaast bieden ze de sponsoren de mogelijkheid om ter plaatse in Siret te gaan kijken wat er met hun hulp gerealiseerd is en wordt. Uiteraard valt er nog veel meer te schrijven en te vertellen over de stichting Viitor en hebben zij altijd behoefte aan nieuwe sponsoren. Heeft u interesse dan kunt u met de stichting contact opnemen. Dat kan via het telefoonnummer 06 25313964 of via email info@stichting-viitor.nl. Uiteraard kunt u ook meer informatie vinden op de website: www.stichting-viitor.nl.

Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 3 uur geleden
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 5 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 7 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 19 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 21 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag gisteren
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 19 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07