Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Agressie tegen toezichthouders in Rijssen-Holten

Algemeen

RIJSSEN – Ook in Rijssen en Holten is sprake van agressie tegen onder andere de gemeentelijke toezichthouders op bijvoorbeeld de afvalbrengpunten.

In commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken toonde SGP-raadslid Ewart Bosma (foto) zich daarover verontrust. "Wat doen wij daaraan?" wilde hij weten van burgemeester Arco Hofland. Die gaf toe dat er inderdaad sprake was van agressieve bejegening van de gemeentelijke toezichthouders. "Daar staan we in de gemeentelijke organisatie geregeld bij stil."

"Als mensen de veegmachine in hun straat even niet snel kunnen passeren, krijgt de chauffeur allerlei verwensingen over zich heen. Ook de bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) krijgen ermee te maken als ze een parkeerbon uitschrijven. Bij de afvalbrengpunten reageren de mensen agressief als het gewicht van hun afval wordt vastgesteld en ze daarvoor moeten betalen." aldus Hofland.

Hofland zei dat agressie moet worden gemeld bij de teamleiders. "We trainen onze mensen voor het omgaan met agressief gedrag. Slaat dat om in bedreiging dan wordt aangifte gedaan. Ook bij controles van uitkeringen worden sommige mensen soms ook agressief. We besteden daar volop aandacht aan, zodat ze leren ermee om te gaan. Gelukkig is het aantal strafrechtelijke zaken zeer beperkt. Het is het afgelopen jaar 1 of 2 keer gebeurd."

VVD-fractieleider Frans Noordam kaartte ook de vuurwerkproblematiek aan. "Wij zijn liberaal en geen voorstanders van allerlei verboden, maar er is niet alleen rond de jaarwisseling sprake van vuurwerkoverlast, maar ook in de weken ervoor én de dagen erna. Dat geeft irritatie. Doen we daar als gemeente nog wat aan of moeten we dit boek sluiten?

Burgemeester Hofland zei zich mateloos te storen aan vuurwerkmisbruik. "Het wordt zelfs hij verjaardagsfeestjes afgestoken in de achtertuin. Dat blijft verboden. Maar je kunt er nauwelijks iets tegen doen. De politie probeert het wel aan te pakken, maar je bent eigenlijk altijd te laat. Bovendien heeft daar de politie te weinig mensen voor. Veel vuurwerk is ook illegaal en komt uit Polen en Duitsland. Daar wordt in de maand november extra op gecontroleerd en tegen opgetreden. Maar het blijft dweilen met de kraan open. Grenscontroles worden wel degelijk gedaan, maar het blijft lastig."

SeniorWeb Ambassadeurs 2016
Workshop over het maken van een online reisdagboek 1 uur geleden
Het gaat om vier grote windturbines met een tiphoogte van 280 meter.
Inloopbijeenkomst over komst vier windturbines 4 uur geleden
Voor de 26e keer organiseert Volleybal Vereniging Holyoke uit Enter dit toernooi.
26e editie van het Datavisual Beachvolleybal toernooi in Enter 20 uur geleden
Foto: Iris Wessels Fotografie
Column: De gemiddelde werkdag gisteren
Kinderen konden zich bij de Oosterhoffair onder meer vermaken met het vangen van eendjes.
'Ik sta hier met een grote glimlach!' 3 mei, 09:41
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07
Henk Damkat (l) werd door bestuurslid Ben Prins (r) bedankt voor zijn jarenlange inzet voor Radio 350. Hij overhandigde namens het bestuur en medewerkers een presentje.
Henk Damkat stopt als reporter bij 350 2 mei, 19:44
Herdenking in 2023 op de Canadese Begraafplaats
George Brewster (101) bij herdenking 2 mei, 17:42