Herdenking in 2023 op de Canadese Begraafplaats
Herdenking in 2023 op de Canadese Begraafplaats Foto: Coen van Hoevelaak

George Brewster (101) bij herdenking

Historie

RIJSSEN-HOLTEN - Een bijzondere eregast is aanwezig tijdens de herdenking op 4 mei op de Canadese Begraafplaats in Holten. De 101-jarige George Brewster, voormalig Spitfire-piloot zal de ceremonie bijwonen. Bijzonder, want de meeste oorlogsveteranen die vochten én overleefden zijn niet meer in leven. Ook elders in de gemeente Rijssen-Holten wordt herdacht. De herdenking van weggevoerde Joodse Rijssenaren zal dit jaar plaatsvinden op vrijdag 3 mei, omdat 4 mei op een zaterdag (sjabbat) valt. 

De herdenking van de weggevoerde Joodse Rijssenaren begint op vrijdagmiddag 3 mei om 16.00 uur op de begraafplaats van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap aan de Arend Baanstraat te Rijssen. Voorafgaand is er vanaf 15.50 uur een stille tocht vanaf de parkeerplaats van sportpark de Koerbelt. Op de begraafplaats is hoofdbedekking voor mannen verplicht.

Zaterdag 4 mei is traditiegetrouw de ceremonie op de Canadese Begraafplaats. Deze begint om 11.00 uur. Speciale gast is oorlogsveteraan George Brewster. Brewster had de keuze uit meerdere herdenkingen maar koos voor Holten toen hij vernam dat kinderen een prominente rol spelen in de ceremonie. Overige aanwezigen zijn onder andere de commissaris van de Koning de heer Andries Heidema, burgemeester Jurgen van Houdt en spreker Jan Bronninkreef bekend van zijn deelname aan Expeditie Robinson. Zijn speech zal zich richten op de aanwezige schoolkinderen. “Hoeveel kinderen weten we niet, omdat het op basis van vrijwilligheid gaat. We hopen natuurlijk op een groot aantal”, vertelt voorzitter Lianne Jongsma van de organiserende Holtense Stichting Viering Nationale Feestdagen. Leerling Mats Groteboer van de Haarschool heeft de eer het gedicht ‘Verstoppertje’ voor te dragen. Het leggen van de eerste krans, het hijsen en strijken van de vlag zal worden gedaan door schoolkinderen. ’s Avonds is er een herdenking in de Dorpskerk, aanvang 19.00 uur en aansluitend bij het monument aan de Molenbelterweg. Hier speelt HMV al vanaf 19.30 uur en de ceremonie zal rond 19.50 uur beginnen. Wethouder Ben Beens zal namens de gemeente spreken. 

In Rijssen begint de herdenking op 4 mei om 19.00 uur met een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk voorgegaan door ds. L.P. Blom. Aansluitend is er rond 19.30 uur een stille tocht vanaf de Schildkerk richting het oorlogsmonument bij de oude begraafplaats aan de Lentfersweg waar de doden worden herdacht. Burgemeester Jurgen van Houdt zal hier namens de gemeente spreken.

Kom van alles te weten over uilen en muizen.
Kom uilenballen uitpluizen in het Natuurmuseum 57 minuten geleden
Welk koppel waar mag vissen wordt voor de wedstrijd door loting bepaald.
Ons Vermaak houdt koppelwedstrijd 15 uur geleden
De bibliotheek heeft ook veel boeken met extra grote letters.
De Bibliotheek is er voor iedereen en zeker ook voor ouderen 21 uur geleden
Ben Beens
Laat geluid van SGP niet verloren gaan 23 uur geleden
Afbeelding
'Uit liefde gemaakt' zoekt creatieve vrijwilligers gisteren
Afbeelding
Nieuwe Hart van Rijssen-Holten lees je nu online gisteren
Afbeelding
Standplaats weer schoon achterlaten 15 mei, 20:16
Afbeelding
Column: Goede voetstand is de basis om goed te bewegen 15 mei, 18:09