<p>RIJSSEN - De gemeenteraad van Rijssen-Holten vergadert donderdag 25 maart in de streektaal. De foto is gemaakt voor de coronaregels.&nbsp;</p>

RIJSSEN - De gemeenteraad van Rijssen-Holten vergadert donderdag 25 maart in de streektaal. De foto is gemaakt voor de coronaregels. 

(Foto: gemeente Rijssen-Holten )

Gemeenteraad vergadert in maart in Twents en Sallands

RIJSSEN - De dames en heren gemeenteraadsleden vergaderen in de dialectmaand maart weer in de streektaal.

De traditie om in maart aandacht te geven aan de streektaal is in Rijssen-Holten al ruim twintig jaar oud. Rijssen-Holten is daarmee niet alleen uniek in Twente, maar ook in de rest van de Nederlandse provincies, behalve Friesland natuurlijk.

Echte besluitvorming
Er zijn wel bijzondere raadsvergaderingen in de streektaal elders in den lande, maar alleen Rijssen-Holten durft dit met een echte agenda en echte rechtsgeldige besluiten. Daarmee ontstijgt deze dialectraad het niveau van een nagespeelde boerenbruiloft.

Inclusief
Het streven van de gemeente is dat niemand zich door de dialectraad buitengesloten voelt. De raadsagenda wordt dan ook in twee talen aangeleverd. Bovendien is niemand verplicht zich in de streektaal uit te drukken. Wie van de dames en heren zich daar - om wat voor reden dan ook - ongemakkelijk bij voelt heeft de volledige vrijheid zich in de Nederlandse standaardtaal uit te drukken.

Aandacht
De jaarlijkse dialectraad is ook absoluut niet bedoeld zich zo gekunsteld mogelijk uit te drukken in het Rijssens, Holtens of Dijkerhoeks. Het grootste doel van de jaarlijkse dialectraad is aandacht vragen voor het behoud en gebruik van de verschillende streektalen die horen bij de identiteit van de afzonderlijke gemeenschappen.

Kiezerstaal
Eén keer per jaar laten de dames en heren volksvertegenwoordigers zien dat zij niet alleen de stem van hun kiezers graag willen, maar ook dat zij bereid zijn de taal van een groot deel van het kiezersvolk ook te spreken.

Navolging
Het voorbeeld van Rijssen-Holten heeft op provinciaal niveau navolging gekregen: ook de Provinciale Staten vergaderden onlangs in de streektaal. De ChristenUnie Overijssel heeft zelfs het verkiezingsprogramma voor de landelijke verkiezingen in de streektaal uitgevoerd. De dialectraad is donderdag 25 maart online te volgen via de website van de gemeente.

Meer berichten
 
Auto zoeker