De gemeenteraad van Rijssen-Holten vergaderde in de dialectmaand maart in het plat.
De gemeenteraad van Rijssen-Holten vergaderde in de dialectmaand maart in het plat. Foto: Jan Joost

Raad laat zien dat je in het plat prima kunt vergaderen

Algemeen

RIJSSEN - De jaarlijkse gemeenteraadsvergadering in dialectmaand maart is uitstekend verlopen.

Er werd op natuurlijk wijze beraadslaagd over officiële agendapunten. Bijzonder aangenaam was dat raadsleden die zich niet happy voelen om in een officiële situatie streektaal te spreken, de volledige ruimte kregen zich in het Nederlands uit te drukken. De dames en heren gaven elkaar op dat punt de maximale ruimte, zoals dat ook hoort bij een veelkleurige volksvertegenwoordiging. Opmerkelijk is altijd wel dat streektaal sprekende raadsleden zichzelf soms verplichten om extra na te denken over woorden en uitdrukkingen uit andere talen. Vaak wordt een Engels leenwoord dan aangevuld met "zoals we dat in goed Twents zeggen."

Huisvestingsprobleem
Maar opnieuw laten de raadsleden zien dat je in je moerstaal uitstekend kunt vergaderen over diverse onderwerpen. SGP-fractievoorzitter André Scheppink brak een lans voor steun aan de Rijssense Zuid-Molukse gemeenschap om hun problematiek te erkennen en de helpende hand te bieden bij het oplossen van het huisvestingsprobleem.

Ambassadeurs
CU-raadslid Tonnie Rozenkamp vroeg aandacht voor het toneelgezelschap van de Rijssense Revue dat de nieuwe voorstelling "Smaakn veskilt" niet op de planken kan brengen omdat het Parkgebouw gesloten is. Zeer toepasselijk benadrukte Rozenkamp dat juist revuegezelschappen dragers en ambassadeurs zijn van de streektaal.

Maidenspeech
Dat het zelfs mogelijk is om je maidenspeech in de streektaal te houden, bewees het nieuwe raadslid Bea Bronsvoort-Scholman van GemeenteBelang (GB). Zij nam de plaats in van het vertrekkende GB-raadslid Patrick Kroeze. CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff diende een motie in, die in twee talen was uitgevoerd, wat nieuw licht wierp op de anders nogal formele ambtelijke teksten. Een "motie vreemd aan de orde" heet in het Rijssens gewoon "ne motie den nit op 'n agenda van vandage steet".

Al met al was de raadsvergadering een goede vergadering en een mooie jaarlijkse opsteker voor alle dialectliefhebbers.

!
Afbeelding
BlesSing in de H. Dionysius 21 uur geleden
Afbeelding
Pop-upwinkel Santa’s Snacks & More 23 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert van Twente Zangers in Parkgebouw 7 dec, 12:31
Afbeelding
Kom luisteren naar het kerstkoor van Amazing 7 dec, 08:54
Afbeelding
Ook in 2023 gaat TODA op pad voor Kerstbomenactie 6 dec, 20:07
Afbeelding
Kaarsenceremonie op de Canadese begraafplaats 6 dec, 18:04
Afbeelding
Dagbesteding houdt voor de eerste keer een kerstmarkt 6 dec, 15:09
Afbeelding
Adventsconcert van ‘Praise the Lord’ 6 dec, 13:42