CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff wil het beeld van de stadsomroeper een betere plek geven.
CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff wil het beeld van de stadsomroeper een betere plek geven. Foto: Jan Joost

Beeld stadsomroeper Jan met de Panne moet naar het Schild

Algemeen

RIJSSEN - Het beeld van stadsomroeper Jan met de Panne staat in de Haarstraat niet meer op de juiste plek. Dat maakte CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff duidelijk in de gemeenteraadsvergadering. Het beeld staat volgens Berkhoff wat verloren in de Haarstraat voor een winkelpand. Hij vond dat het beeld van de stadsomroeper beter tot zijn recht komt op een plek in de nabijheid van het gemeentehuis.

Voor de verplaatsing van het standbeeld zag Berkhoff juist nu goede redenen. Uit ingewonnen informatie was hem gebleken dat het juist dit jaar 100 jaar geleden was dat de legendarische stadsomroeper Jan Nijland (Bootn-Jan) de slagknuppel en koperen bekken ter hand nam om het gemeentenieuws bekend te maken. Nijland zou dat tot 1954 blijven doen. Toen werd hij als stadsomroeper opgevolgd door zijn zoon. Honderd jaar actief uitdragen van gemeentenieuws was volgens Berkhoff een mooie aanleiding om het beeld weg te halen uit de Haarstraat en een mooie plek te geven op of nabij het Schild, “net als het beeld van het Eikervrouwtje en de Turfsteker die nog altijd wachten op een goede plaats in het centrum.”

Veilingmeester
Het bronzen beeld van stadsomroeper Jan met de Panne is gemaakt door de Urker beeldhouwer Piet Brouwer en werd is indertijd op initiatief van de toenmalige Kulturele Raad Rijssen geplaatst voor het pand Haarstraat 16. Dat pand was indertijd het notariskantoor en Jan met de Panne trad ook altijd op om openbare verkopen van huizen aan te kondigen. Bij de huizenveiling bij Café Spekhorst trad Bootn-Jan ook altijd op als veilingmeester. Inmiddels is de klassieke notariswoning gesneuveld en is de plek voor het beeld van de stadsomroeper totaal betekenisloos.

Meer beelden
D66-fractieleider Herman Klein Velderman wilde weten of er nog meer standbeelden staan te wachten op een goede plek in de gemeente. “Krijgen we anders volgend jaar weer zo’n motie? Kunnen we niet beter de wethouder structureel mee gaan belasten?” Het voorstel van Berkhoff werd door de raad overgenomen.

Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 3 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 5 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 7 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 9 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 21 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 23 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts gisteren
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 18 apr, 14:48