Omslag van het literaire magazine Lös Veur met Nederlandse en Nedersaksisch verhalen en gedichten.
Omslag van het literaire magazine Lös Veur met Nederlandse en Nedersaksisch verhalen en gedichten.

Literair blad Lös Veur begint op gang te komen

Algemeen

Het onlangs gelanceerde literaire magazine Lös Veur lijkt aan te slaan. Verschillende geïnteresseerden hebben zich al gemeld voor een abonnement. Op dit moment verloopt de distributie wat moeizaam door de verplichte sluiting van de verkooppunten: de Rijssense boekhandel en het Rijssens Museum. 

RIJSSEN - Wie echter een exemplaar wil proberen, kan daarvoor een mail sturen naar dannenberg@twenthetekst.nl Het blad kost € 4,95. In Rijssen wordt het blad dan bezorgd. Voor belangstellenden buiten Rijssen kan het blad worden opgestuurd, maar dan komen er verzendkosten bij. 

Goed

Het eerste nummer van het blad is samengesteld door de columnisten van deze krant Gerrit Kraa, Martin ter Denge, Jan Slofstra en Gerrit Dannenberg. Daarnaast leverden Arie Jansen en Gerrit Beunk een bijdrage. Het enige criterium dat is aangelegd bij de selectie van de verhalen en gedichten is dat ze goed moeten zijn. “Hoewel we allemaal streektaalliefhebbers zijn, hebben we toch gekozen voor een mix van Nederlands en streektaal, zodat er voor alle liefhebbers van mooie verhalen en gedichten veel te genieten valt.”

Ook de schrijfwijze van de streektalen wordt geheel aan de auteurs overgelaten. “We gaan geen tijd of  energie steken in lange discussies over hoe je iets in het dialect geschreven moet worden.”

“We gaan ervan uit dat de schrijver/dichter er goed over nagedacht heeft hoe hij/zij de creaties op papier wil hebben en hoe de inhoud het beste kan overkomen”, laat Gerrit Dannenberg weten. 

Betweterig

“Daar gaat de eindredactie zich niet betweterig tegenaan bemoeien. Zelfs over de schrijfwijze van het Nederlands blijven de meningen altijd verschillen. Dat komt ook doordat de schrijfwijze heel vaak een gevoelskwestie is en daarover kunnen de smaken zeer verschillen. Laat dat vooral zo blijven, want dat geeft kleur aan de samenleving én aan de verhalen en gedichten.”

Streng

Slagen van het blad hangt af van de belangstelling. “De eerste tekenen zijn hoopgevend. Er hebben zich ook al mensen gemeld die een bijdrage willen leveren”, zegt Dannenberg. “Maar we blijven streng: het moet ergens over gaan. Een verhaal is niet alleen goed omdat het in het plat is. Het moet éérst goed zijn en de streektaal geeft het gedicht of verhaal dan een extra waarde.” 

Informatie

Meer informatie over het blad is te vinden onder de nieuwsknop van de website www.twenthetekst.nl

Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 14 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 16 uur geleden
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 22 uur geleden
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 22 uur geleden
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Koffie en Klets in De Bron in Enter 27 mrt, 08:06
Afbeelding
De Welle sluit sportinstuif-seizoen af met springfestijn 26 mrt, 17:58
Afbeelding
Informatieve fietstocht over de bevrijding Holten-Haarle 26 mrt, 14:12