Afbeelding

Twentse Beiaard Dag 2024

Cultuur

RIJSSEN/ENSCHEDE - Stichting de Twentse Beiaard houdt op zaterdag 20 april de tweede Twentse Beiaard Dag. orig jaar klonken de carillons in Almelo, Hengelo, Oldenzaal en Ootmarsum op deze dag. Maar tijdens de komende tweede Twentse Beiaard Dag zullen de carillons in Rijssen, Enschede en Drienerlo (UT) te horen zijn, samen met andere instrumenten in unieke combinaties. Deze speciale beiaardconcerten zijn op zaterdag 20 april van 10.30 uur tot 15.45 uur gratis te beluisteren, verspreid over de dag.

Dit jaar, op zaterdag 20 april, houdt de stichting drie beiaardconcerten in Rijssen, Enschede en Drienerlo (campus Universiteit Twente). Deze concerten zijn gratis toegankelijk en zorgvuldig geprogrammeerd, zodat het ook mogelijk is om met het openbaar vervoer alle evenementen bij te wonen.

De Twentse Beiaard Dag 2024 begint in Rijssen, waar het officieel geopend zal worden door Jurgen van Houdt, de burgemeester van Rijssen en voormalig wethouder in Enschede. Op de Universiteit Twente zal Jennifer Herek, de decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen, het concert introduceren. Bij het concert in en rondom de Grote Kerk van Enschede zullen de luisteraars verwelkomd worden door burgemeester Roelof Bleker.

Rijssen

Tijdens de Twentse Beiaard Dag zal Jan-Geert Heuvelman optreden op het carillon van de Schildkerk in Rijssen. Hij zal tijdens dit concert samen met elf koperblazers onder leiding van trompettist Harry ten Brinke spelen. Op het programma staat onder andere de Valerius suite, een stuk geschreven door Leen ’t Hart voor beiaard en koperblazers, met veel bekende melodieën zoals Merck toch hoe sterk. Hoewel de beiaardier zich boven in de toren bevindt, zal hij via een beeldscherm op het plein voor de kerk toch zichtbaar zijn. De Stichting Stadsmuziek Rijssen zal bankjes op het plein plaatsen, zodat het publiek rustig kan gaan zitten om te luisteren. Het concert begint om 10.30 uur en duurt tot 11.15 uur.

Drienerlo

Voor de Twentse Beiaard Dag 2024 bundelen beiaardstudenten van de Universiteit Twente hun krachten met leden van Bellettrie, een bibliotheek op de campus die speciaal voor studenten is. Sommigen van hen zijn niet alleen fervente lezers, maar ook getalenteerde schrijvers. Tijdens het evenement op de campus zullen ze voorlezen uit eigen werk. Als muzikale begeleiding bij de verhalen zullen Hylke Banning, Esther Schopman en hun leerlingen de tekst versterken met passende korte muziekfragmenten. Zo zal bijvoorbeeld een verhaal met de hoofdpersoon Amélie worden geïntroduceerd met een fragment uit La Valse d’Amélie van Yann Tiersen. Het concert in Drienerlo begint om 13.00 uur en eindigt om 13.45 uur.

Enschede

Tijdens het beiaardconcert in Enschede zal het beiaardspel van Esther Schopman niet alleen buiten hoorbaar zijn, maar zal de beiaard ook via een geluidsinstallatie binnen in de Grote Kerk te beluisteren zijn. Dit is noodzakelijk omdat binnen Dennis Vallenduuk het orgel van de Grote Kerk bespeelt. Desondanks kunnen luisteraars buiten op de Oude Markt ook genieten van het orgelspel en de klanken van de beiaard via geluidsboxen in de toren. Op het programma staan onder andere bewerkingen van het Concerto in a-moll van Johann Sebastian Bach, Je te veux van Erik Satie en Oblivion van Astor Piazzolla. Het concert in de Grote Kerk begint om 15.00 uur en eindigt om 15.45 uur.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies van het Cultuurfonds, de Provincie Overijssel, het Twentse Noabersfonds, het Universiteitsfonds Twente en het VSB-fonds.

Een tenue van FC Twente en deelname aan het eindtoernooi zijn enkele van de te winnen prijzen.
Straathoekwerk doet mee aan de FC Twente Cup 14 uur geleden
Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 20 uur geleden
Afbeelding
Julia Seppenwoolde wint Johan Knaap Games 800m 22 uur geleden
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum gisteren
Afbeelding
Meikeverrit weer een groot succes FOTO'S 24 mei, 17:49
Emmens: "Help mee om de plannen van het windpark Vletgaarsmaten af te blazen."
Verontrust over komst grote windturbines 24 mei, 16:06
Afbeelding
Kennis & Inspiratiesessie voor Ondernemers 24 mei, 15:46
Henk Nijkamp (CDA): “Wat ons betreft moeten er op deze plek helemaal geen windmolens komen! Ze staan te dicht bij woonwijk De Liesen en de nieuwbouw van scholengemeenschap De Waerdenborch.”
Nijkamp: windplan op pauze zetten? 24 mei, 13:42