Afbeelding
Foto: Gerbert Voortman/123PIX

Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders

Historie

RIJSSEN - Op maandag 9 april 1945 is Rijssen bevrijd, eigenlijk zonder slag of stoot konden de Canadezen vanaf Holten en Wierden, Rijssen binnen komen rijden. Mark Voortman uit Rijssen verzamelt van alles wat met de Canadese bevrijders in de Tweede Wereldoorlog te maken heeft.

Na vijf jaar komt in 1945 eindelijk een eind aan de bezetting van het Duitse rijk en leven we in vrijheid. “De Canadese regimenten die ons bevrijd hebben waren van de 2e en de 4e divisie: Fort Garry Horse, Regiment de Maisonneuve, South Alberta Regiment en een Poolse eenheid”, aldus Mark Voortman.

Deze eenheden zijn Marks verzamelgebied omdat deze Rijssen en omstreken hebben bevrijd. “Wat begon als het verzamelen van een helm, is nu aardig uit de hand gelopen en zit ik al op elf Canadese mannequins en één Duitse mannequin. Tevens ben ik vrijwilliger bij het Informatiecentrum Canadese begraafplaats Holten. En daar ben ik om de zoveel tijd om een diorama op te zetten over de bevrijders van Rijssen-Holten die daar destijds een rustpauze namen.” Momenteel staat er een pop van The Royal Regiment of Canada, deze eenheid heeft Holten bevrijd.” Dit uniform is op naam en nummer en zodoende is Mark erachter gekomen dat de man uit deze eenheid in de Palthetoren heeft overnacht na de bevrijding van Haarle. “Nu is daar een tentoonstelling ‘Haarle bevrijd’ en past daar mooi bij.”

Mark: “In juli gaan we een tentoonstelling opzetten over de gevechten bij de schipbeek n’Wippert waarbij een aantal soldaten van het South Saskatchewan regiment om het leven kwamen. 

Hier heb ik ook een complete mannequin van en die zal in juli te zien te zijn bij het Informatiecentrum Canadese begraafplaats. Mochten er mensen met items uit de oorlog zijn en het willen schenken of willen missen mogen ze contact met mij opnemen, zelfde als ze informatie willen hebben over de Canadezen in de omgeving Rijssen-Holten.”

Henk Damkat (l) werd door bestuurslid Ben Prins (r) bedankt voor zijn jarenlange inzet voor Radio 350. Hij overhandigde namens het bestuur en medewerkers een presentje.
Henk Damkat stopt als reporter bij 350 11 uur geleden
Herdenking in 2023 op de Canadese Begraafplaats
George Brewster (101) bij herdenking 13 uur geleden
Afbeelding
Draaien maar! 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Hart van Rijssen-Holten lees je nu online 23 uur geleden
De volgende Dutch Supersport ronde staat gepland voor zaterdag 18 mei.
Maik Duin scoort knappe tweede plaats op het TT Circuit Assen 30 apr, 10:17
Vlak voor de finish in Rijssen krijgen de renners nog de lastige Markeloseberg voor hun kiezen. (Foto: Herbert Huizer)
Sterk internationaal deelnemersveld belooft spannende Ronde van Overijssel 29 apr, 18:04
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 28 apr, 19:27
Afbeelding
Cursus Jeugdnatuurbegeleider Sallandse Heuvelrug en Reggedal 28 apr, 17:58