Afbeelding

Zilversmid Dambar uit Nepal in Wereldwinkel Ganesha

Algemeen

NIJVERDAL - Op dinsdag 30 mei komt zilversmid Dambar uit Nepal om 10.00 uur naar de Wereldwinkel Nijverdal aan de Grotestraat. Je kan hem deze dag het werk zien, maar ook zeker horen vertellen over zijn werk!

Dambar is geboren als Dalit, de laatste kaste in Nepal. Na een ziekte ontmoette hij in 1986 een Nederlander die zijn schoolgeld en opleiding tot zilversmid betaalde. Daarna heeft hij een huis met een kleine werkplaats in Kathmandu kunnen bouwen. Om op zijn beurt ook anderen uit de lage kaste groep te helpen heeft hij vervolgens, met hulp, van zijn atelier een werkervaringsplek gemaakt.

Wereldwinkel
De grote ommekeer kwam toen Dambar mocht leveren aan de Wereldwinkels in Nederland. Met de hulp van Stichting Madat Nepal kon Dambar zijn atelier uitbouwen tot een prachtige werkplaats waar meer smeden opgeleid kon worden en een baan konden vinden mét een goed salaris. Samen maken zij de mooiste sieraden voor Wereldwinkels door heel het land. Het vakmanschap, de kwaliteit is te vergelijken met de beste edelsmeden in Nederland.

Fairtrade
Als fairtrade cadeauwinkel kent de Wereldwinkel het verhaal achter de producten en weten zij vaak door wie een bepaald item is gemaakt. Zo ook van de sieraden uit Nepal. Het is voor de vrijwilligers dan ook een feestje om de zilversmid uit Nepal in de winkel te ontvangen.

Vrijwilliger worden
Bij de Wereldwinkel zijn ze op zoek naar nieuwe collega's. Ben je fairminded en vind je het leuk om je te verdiepen in fairtrade producten? Als verkoopmedewerker ken je verhaal achter de producten en sta je in de winkel. Je vind het leuk om mee te denken over het perfecte cadeau en weet dit leuk in te pakken. Als etaleur mag je als eerste met de mooiste items de etalage transformeren tot een plaatje, die uitnodigt naar binnen te komen in het leukste winkeltje van Nijverdal.

Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 3 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 6 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 6 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 8 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 21 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 22 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 25 apr, 12:20