Afbeelding

Otje van Potje 65 jaar

Algemeen

RIJSSEN - In het jaar 1953 richtte Otto ter Steege, als jongste zoon van het elf kinderen tellende gezin van de familie ter Steege, zijn warenhuis op en noemde zijn zaak Otje van Potje. (Otje als de kleinste telg uit het gezin) verenigd met de bijnaam van de familie Ter Steege (genaamd Potje).

Rijssenaren vonden het maar een vreemde naam, maar Otto Ter Steege ging er gewoon mee door. Dat zijn naam opvallend was, bleek al gauw. Deze naam was bij de vele toeristen bekend, de Haarstraat was vroeger de doorgaande weg tussen Almelo en Deventer en deze weg liep dwars door Rijssen. Als de toeristen en andere weggebruikers aan de Rijssenaren naar de goede weg vroegen, kreeg men heel vaak te horen: 'Ga bij Otje van Potje maar links of rechtsaf'. En dat dit bekend is ondervond ik zelf tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis in Almelo vorig jaar. Al mijn zaalgenoten vroegen "Woon je dicht bij Otje van Potje?"

De start
Otto Ter Steege begon zijn kleine winkeltje in 1953 aan de Haarstraat met een totaal winkeloppervlak van 20 vierkante meter. Zijn handel bestond uit ijzerwaren en gereedschap en al gauw volgde uitbreiding met speelgoed en kleine huishoudelijke artikelen. In het jaar 1956 werd het voormalige café Schultz aangekocht om het warenhuis verder uit te breiden. Hij voorzag het pand met grote ramen met de naam er op voordat de Molenstalweg ter plaatse werd aangelegd, zodat hij daardoor een mega- etalage kreeg. Tot hilariteit van zijn omgeving projecteerde hij de naam op het dak en daarmee was zijn reclameobject compleet. In het jaar 1971 werd het pand Haarstraat 170-172 aangekocht, waar de afdeling tuinmeubelen en kampeerartikelen werden ondergebracht en in 1985 volgde er weer een uitbreiding met de verkoop van meubelen. In dit pand met een vloeroppervlak van 3000 vierkante meter, is na diverse grote verbouwingen sinds 2010 het nieuwe Lifestylewarenhuis en ook de Campingspeciaalzaak gevestigd. Het pand aan de Haarstraat 156 is omgebouwd tot een appartementencomplex dat ook de naam Otje van Potje draagt.

Otje van Potje voor meer dan 1001 artikelen
Het bedrijf voerde de slogan Otje van Potje meer dan 1001 artikelen. In de beginfase verkocht het bedrijf ijzerwaren, spijkers, huishoudelijke artikelen, allerhande speelgoed waaronder zwemmende opblaaspoppetjes, kleurboeken, kleurpotloden en zelfs kippensoep en sorbets. Te veel om allemaal op te noemen. De handel werd vervolgens uitgebreid met tenten en kampeerartikelen. Nadat het bedrijf verhuisde naar haar nieuwe pand aan de Haarstraat 170-172, bleef in het oude pand de afdeling tuinmeubelen en kampeerartikelen over. In het jaar 2016 werd het oude pand gesloopt in verband met de realisering van een appartementencomplex. Otto ter Steege had inmiddels zijn bedrijf overgedragen aan zijn zoon Arend en overleed op 6 juni 2004. Anno 2018 is het bedrijf gespecialiseerd in meubels en bezit veertig ingerichte woonkamers, waarbij ze zich sinds jaren dag mag verheugen op klanten uit de gehele regio.

Dick Tukkers

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 5 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 9 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 12 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 14 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41