Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Rijssens Museum op zoek naar oorlogsvoorwerpen met een mooi verhaal

Algemeen

RIJSSEN – Het Rijssens Museum is op zoek naar voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog met een Rijssens verhaal erachter.

De bedoeling is om van deze voorwerpen een expositie te maken in het voorjaar van 2020 rond het kroonjaar 75 jaar bevrijding. "Dat lijkt heel vroeg om daar nu al mee te beginnen, maar omdat we het onderwijs graag willen betrekken bij deze expositie, moet je al ruim voor de start van het cursusjaar 2019-2020 weten wat je hen te bieden hebt. Vandaar ook dat we nu al een oproep doen," zegt een woordvoerder van de Rijssense Musea.

Kinderen
De werkgroepen wisselexposities en educatie willen graag de voorwerpen én het verhaal erachter. "En dat hoeven niet altijd hele spectaculaire voorwerpen en verhalen te zijn. We weten niet wat er allemaal bij de mensen thuis ligt, maar heel graag willen we een indruk geven van wat gewone Rijssenaren en gewone Rijssense kinderen, in de oorlogsjaren hebben meegemaakt."

Bajonet
Hoe de wisselexpositie over 75 jaar bevrijding er precies uit gaat zien, zal sterk afhangen van wat er binnenkomt. "Onze ervaring is dat er best veel zaken bewaard zijn, maar mensen hebben vaak de nodige aarzeling om ermee voor de dag te komen. Vorig jaar bij de mini-expositie kregen we een bajonet binnen van een Mausergeweer (foto) dat een soldaat in het badhuis van 'n Stoom had achtergelaten. Een plaatsgenote had het jarenlang thuis gehad en bracht het naar het museum. Het leer van het foedraal was nog puntgaaf en het bajonet zat nog dik in het vet."

Verhaal
Zulke spectaculaire voorwerpen hoeven het natuurlijk niet altijd te zijn. "Misschien hebben mensen dingen thuis die er op het eerste gezicht helemaal niet opmerkelijk uitzien, maar dat het bijbehorende verhaal juist heel mooi is. Ook die zaken zijn welkom.

Doorgeven
"Wie denkt iets te hebben dat bruikbaar is voor de expositie, kan dat melden bij het Rijssens Museum.

75 jaar Bevrijding
Dat kan per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van 75 jaar Bevrijding. Het kan ook aan de balie van het museum gemeld worden of telefonisch 0548 514 261

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 5 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 10 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 13 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 14 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41