Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Internationaal Brandweermuseum Rijssen zoekt gouden IFEX-blusset uit 1994

Algemeen

RIJSSEN - Het Internationaal Brandweermuseum Rijssen (IBR) is op zoek naar een gouden uitvoering van het revolutionaire blussysteem IFEX-3000 uit 1994.

In het brandweermuseum in Kasteel De Oosterhof aan de Kasteellaan 1 ligt weliswaar een gewone gebruiksversie, "die er in de verchroomde uitvoering nog indrukwekkend genoeg uitziet," zegt een woordvoerder van het brandweermuseum. "Maar de gouden versie die indertijd door de Nederlandse importeur werd geschonken aan het Rijssense vrijwillige brandweerkorps is niet in ons bezit en dat is jammer."

Vernevelen
Het IFEX-systeem bestaat uit bluspistool en een watertank en persluchttank die door de brandweerlieden op de rug gedragen werd. Het systeem was in staat om zeer geringe hoeveelheden water felle branden te blussen. "Geen ingewikkelde toestanden met chemische blusmiddelen, maar gewoon water dat onder hoge druk werd verneveld en met kracht in de vuurhaard werd geschoten. Het beloofde destijds een daverend succes te worden," aldus de brandweerdeskundige. De Duitse uitvinding werd indertijd met veel publiciteit als eerste in Nederland gepresenteerd en gedemonstreerd op het terrein van Ten Brinke Recycling aan de Noordermorssingel. De toegestroomde belangstellenden, schooljeugd en vertegenwoordigers van de pers en overheden wisten niet wat ze zagen. Eén brandweerfunctionaris bluste in korte tijd een autobrand, een kunstmatig aangelegd bos en een enorme stapel houten pallets. Met enkele gerichte schoten en niet meer dan zo'n 10 liter water werden de branden bedwongen.

Gouden set
Importeur Brandbeveiligingsbedrijf Ajax uit Amsterdam was zeer verguld met de presentatie in Rijssen. Divisiemanager J. G. Kerssen schonk als tegenprestatie de gouden IFEX-rugset aan het Rijssense korps met de woorden: "Een gouden korps verdient een gouden set."
 

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 5 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 10 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 13 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 13 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 15 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41