Afbeelding

VVD'er Frans Noordam betwijfelt rechtsgeldigheid Mystery Guest-beleid horeca

Algemeen

RIJSSEN - Mag de gemeente doorgaan met het inzetten van een zogenaamde Mystery Guest om alcoholverstrekking aan minderjarigen tegen te gaan.

Daarover discussieerden maandagavond de leden van de gemeentelijke commissie algemeen bestuurlijke zaken. Alle politieke partijen zijn het er wel over eens dat drankmisbruik onder jongeren moet worden aangepakt. De gemeente doet dat onder andere door het inzetten van een zogenaamde Mystery Guest: een jeugdige, onbekende persoon die drank probeert te kopen in de horeca of supermarkten. Als de ondernemer tot verkoop overgaat zonder naar de leeftijd te vragen, dan kunnen er enorme boetes volgen.

Begrip
VVD-fractieleider Frans Noordam zei toch gemengde gevoelens te hebben bij het inzetten van de Mystery Guest. Hij zei er begrip voor te hebben dat ondernemers tijdens topdrukke uren niet altijd in de gelegenheid zijn om voortdurend scherpe leeftijdscontroles uit te voeren.

Polsbandjes
"Polsbandjes werken niet. Jongeren kunnen daar heel gemakkelijk aankomen. In onze ogen rammelt het beleid zoals burgemeester en wethouders dat uitvoeren, bovendien vraag ik me af of het inzetten van de Mystery Guest stand houdt als een ondernemer hiermee naar de rechter stapt."

Resultaat
Burgemeester Arco Hofland was het daar absoluut niet mee eens. "Ons voorstel is juist om weloverwogen tot een nieuwe en beter beleid te komen. Wij vinden dat er al een goed resultaat is geboekt. We hebben gesproken met scholen en sportverenigingen over de problematiek. We leggen de vinger bij de zorgen rond verslaving. Het ketenbeleid is langzamerhand naar de achtergrond gegaan."

Uitlokken
Hofland zei ervan overtuigd te zijn dat de rechtsgeldigheid van de Mystery Guest niet door de rechter onderuit zou worden gehaald.
"Door het inzetten van een Mystery Guest lokken we niets uit, maar we stellen alleen maar vast dat er dingen gebeuren die niet mogen. Het is een prima middel dat zeker standhoudt bij de rechter." Overigens ging de commissie wel akkoord het nog een jaar inzetten van de Mystery Guest.

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 8 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 12 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 15 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 15 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 17 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41