Afbeelding
Foto: Gebruiker

Nieuw Woordenboek mr. Karel Schönfeld-Wichers

Algemeen

RIJSSEN - Het grote woordenboek Nederlands-Twents van mr. Karel Schönfeld Wichers beleeft een heruitgave.

Het initiatief daartoe is genomen door de schrijvers van de Stichting Historisch Oarfgood Riessen (SHOR) die al geruime tijd met de heruitgave van het levenswerk van Karel van 'n Notoaris (foto) bezig was.

Kostprijs
Volgens voorzitter Jan Slofstra is het er nu van gekomen, mede dankzij een bijdrage van de Rabobank. "Commercieel gezien is een dergelijke uitgave nauwelijks te doen of je moet er een hele hoge prijs voor vragen. Daarom zijn wij ook bijzonder blij met de bijdrage van de Rabobank. Daarnaast hoeven we als SHOR geen winst te maken, zodat we het woordenboek tegen kostprijs kunnen aanbieden."

Intekenprijs
De officiële presentatie is donderdag 25 april op het Rijssens Museum. Tot die tijd kan op het boek ingetekend worden voor € 24,95. Na de presentatie kost het boek € 27,95. Intekenen kan rechtstreeks bij SHOR-penningmeester Wim ter Harmsel op e-mailadres w@terharmsel.nl

Karelcorrecties
De heruitgave is bijzonder omdat in deze editie de verbeteringen zijn meegenomen die Karel Schönfeld zelf handmatig heeft aangebracht toen het uiteindelijke boek in 1979 al gereed was. Dit was mogelijk doordat de Twentse Taalbank uit Enschede een origineel exemplaar, dat door Karel verbeterd is, beschikbaar heeft gesteld.

Levensbeschrijving
Voor deze nieuwe uitgave van het woordenboek hebben Karel- en dialectkenner Gerrit Kraa een mooi biografie geschreven van Karel van 'n Noatoaris in de bekende Kraa-stijl.

Toestemming
Voor de heruitgave is uitgebreid overleg geweest met de familie Schönfeld Wichers: dochter Maartje en zoon Jacob, nazaten van Herman Pieter Schönfeld Wichers (Belcampo), de broer van Karel.
Jacob Schönfeld Wichers beheert de letterkundige nalatenschap van zijn oom Karel en heeft met veel enthousiasme toestemming gegeven voor de nieuwe uitgave.



 

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 3 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 8 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 11 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 11 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 13 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken gisteren
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41