Afbeelding
Foto: Jan Joost

Bevrijdingsklokken op 9 april

Algemeen

RIJSSEN - Het Comité Herdenkingen Rijssen heeft de kerken met een luidklok gevraagd om die op 9 april op drie tijdstippen enkele minuten te laten beieren.

Donderdag 9 april is de officiële bevrijdingsdag van Rijssen. Het is de gewoonte van het Comité Herdenkingen om op die dag vijfjaarlijks een bevrijdingsconcert te organiseren in de Schildkerk. Het Comité heeft geruime tijd geleden al van donderdag 9 april als concertdatum afgezien, omdat 9 april dit jaar in de Stille Week valt en er onder gewone omstandigheden bezinningsbijeenkomsten zijn in de Schildkerk.

Concert
Om die reden had het Comité het Rijssense Bevrijdingsconcert een week later gepland op donderdag 16 april. Het doorgaan van dat concert met het orkest van muziekvereniging Wilhelmina en popkoor Pursang zal afhangen van de ontwikkelingen rond het coronavirus. De kansen op doorgang van het concert zijn overigens flink verkleind, omdat de muziekvereniging ook alle repetities heeft stopgezet en de muziekstukken daardoor niet in redelijkheid ingestudeerd kunnen worden. Mocht het concert definitief gecanceld worden, dan zal het Comité Herdenkingen Rijssen in overleg met de deelnemende musici een besluit nemen.

Beieren 
Om de officiële bevrijdingsdag van Rijssen niet ongemerkt voorbij te laten, besloot het Comité Herdenkingen Rijssen de plaatselijke kerken met een luidklok te vragen die op 9 april enkele minuten te laten beieren om 8.00, 12.00 en 18.00 om de bevolking te herinneren aan de heugelijke datum van 75 jaar geleden.

Overige herdenkingen
Ook de overige herdenkingen op maandag 4 mei staan op losse schroeven. In alle gevallen is sprake van plechtigheden met veel publiek. Er zijn herdenkingen gepland op maandag 4 mei om 16.00 uur op de joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat, een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst om 19.00 uur in de Schildkerk, een Stille Tocht en de Dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg. Het Comité beraadt zich over de situatie.

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 4 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 9 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 11 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 12 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 13 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41