RIJSSEN - De Tucker Tower zoals Henk Altena die heeft bedacht.
RIJSSEN - De Tucker Tower zoals Henk Altena die heeft bedacht.

Tucker Tower langs de A1

Algemeen

RIJSSEN - Een Tucker Tower als landmark langs de A1, zodat iedereen kan zien waar Twente begint.

Bedenker van dit fenomeen is Henk Altena uit Rijssen van Órgburó Óp nBaanis. De creatieve Altena, die in het verleden hoge ogen gooide met ideeën die hij ontwikkelde voor onder andere camping ‘t Mölke, zit nog altijd vol plannen om Rijssen-Holten op de kaart te zetten.

Landschap
De Tucker Tower is er een van. Het moet een 111 meter hoog bouwwerk worden met daarop een vriendelijk kijkend Twents ros. Vanaf twee plateaus met veel glas kan het publiek een blik werpen op het Twentse landschap.

Landmark
Daarnaast is het hoge bouwwerk een herkenningsteken voor Twente. Altena zegt dat hij met zijn plannen al bij de gemeente Rijssen-Holten heeft aangeklopt. Aanleiding om dit te doen zijn eerdere voornemens die er liggen om langs de A1 een zogenaamd landmark te maken ongeveer ter hoogte van de fiets-voetgangersbrug over de A1 nabij de Oude Markeloseweg en het ecoduct.

Hout 
Dit hoge bouwwerk zou weliswaar van hout gemaakt moeten worden, maar ook de Tucker Tower zou mogelijk van dit natuurproduct gemaakt kunnen worden. Altena zegt een fors gesprek met de gemeente te hebben gehad hierover met de recreatieambtenaar van de gemeente, “doch zij gaven geen sjoechem”, aldus Altena.

Markelo
Mocht de gemeente helemaal afzien van de plannen van Altena’s Tucker Tower, dan is hij van plan het elders aan te bieden. “Een andere mogelijkheid is om de Markelose televisietoren van een nieuwe jas te voorzien” en dat zou de Tucker Toren kunnen zijn. De plannen voor een landmark bij de A1 dateren alweer van enkele jaren terug. In het Gebiedsplan A1-zone Twente is geen sprake van 111 meter zoals Altena voorstelt, maar 30 meter. Doel van de toren is niet om als blikvanger te dienen voor Twente, maar om bezoekers een mooi uitzicht te geven over de natuurgebieden van de Rijsserberg en de Borkeld.

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 4 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 9 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 12 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 14 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41