Koninginnedag, nostalgie van vroeger

RIJSSEN - In (destijds) Het Weekblad voor Rijssen van 19 april 1968, de krant die voor abonnees 1,35 gulden per kwartaal kostte en voor post-abonnees 2,35 gulden, stond met een grote kop de viering van Koninginnedag vermeld waarvoor de Rijssenaren zich weer opmaakten.

Nostalgie voor degenen die er destijds bij waren maar ook nu nog voor velen die toch weer een gezellige (inmiddels genaamd) Koningsdag moeten missen vanwege corona. Koninginnedag op 30 april. Toen nog op de verjaardag van koningin Juliana en later onder koningin Beatrix bleef het 30 april. Sinds het aantreden van koning Willem Alexander is de naam veranderd in Koningsdag en de datum 27 april, op zijn verjaardag.

Eigen school
In de jaren zestig kwamen kinderen samen op hun eigen scholen om daarna richting het Schild te vertrekken. In deze krant staat: “Bezield van de gedachte de eer van hun school in ere te houden, presenteerde men zich zo aantrekkelijk mogelijk. Enkele geluksvogels mochten de schoolvlag dragen, anderen gingen verkleed naar het feest. Individueel of in groepjes, een schitterende aanblik was het resultaat. Dan marcheerde men goed gemutst en leuk uitgedost vrolijk zingend af naar het Schild. Daar kwamen de meeste scholen samen.”

Massale zang jeugd
Het was elk jaar weer een feestelijk gezicht dat men niet wilde missen. Muziekvereniging Wilhelmina gaf letterlijk en figuurlijk de toon aan. Op het Schild een korte toespraak van de burgemeester en de voorzitter van de schoolfeestcommissie. De krant vervolgt: “Velen werden vertederd door de aanbieding van bloemen door kleuters aan de echtgenote van de burgemeester. Wie kwam niet onder de indruk van de massale zang van de schooljeugd. Vaderlandse liederen, hulde aan de Koningin. Dan de massale afmars naar de voetbalterreinen van Excelsior en de laatste jaren naar de zonneweide van de Koerbelt. Daar werden met de eigen klas, onder toezicht van de eigen juffrouw of meester, spelletjes gedaan. Zaklopen, vlaggetjes steken, hardlopen met hindernissen, ring steken en andere handigheidsspelletjes. Er kon ook nog een prijsje worden gewonnen. Honderden ouders, familieleden en kennissen kwamen kijken. Een schitterende traditie.”

Traditie verloren
Deze traditie met aubade en spelletjes blijft bij de oudere generatie altijd in het geheugen gegrift. Vanaf eind jaren zeventig ging men de spelletjes op eigen schoolplein houden maar dat gaf toch een andere sfeer. Daarna kwam de vrije dag voor de scholen op Koninginnedag erin geslopen en werd het geheel dus niet meer door de scholen georganiseerd. Je kon nog wel op eigen houtje naar de aubade en andere feestelijkheden maar dat was voor velen toch anders. Wat dat betreft ging een mooie traditie verloren.

Meer berichten
 
Auto zoeker