Afbeelding
Foto: Shutterstock

Is uw alarmsysteem zélf wel goed beveiligd?

Algemeen

Jaarlijks worden naar schatting zo'n 40.000 woninginbraken gepleegd in Nederland. Naast het gebruik van goed hang- en sluitwerk en het ook echt afsluiten van de woning wanneer je weg bent, draagt ook een alarmsysteem bij aan de veiligheid. Toch kán zo'n systeem ook tegen je werken, zo waarschuwen beveiligingsexperts.

Afgelopen week kwam RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek met een waarschuwing: moderne alarmsystemen zijn niet altijd zo veilig als ze lijken. Zo blijkt het Secvest-alarmsysteem van het Duitse ABUS relatief makkelijk toegankelijk voor hackers. Aanleiding is een beveiligingslek in de software, die door de fabrikant al wel opgelost is met een update. Het probleem is echter dat lang niet alle eigenaren wéten dat deze update beschikbaar is. Bovendien hing de fabrikant het beveiligingslek ook niet direct aan de grote klok om overduidelijke redenen. Het risico van het lek is groot; ongenode gasten zouden het kunnen gebruiken om het alarm uit te schakelen of zelfs mee te kijken met de camera's. Zo zou men gemakkelijk in kunnen breken wanneer iemand niet thuis is.

Vaker kwetsbaar
Hoewel RTL Nieuws dit specifieke systeem noemt, zijn er ook al eerder (spreekwoordelijke) alarmbellen gaan rinkelen. Zo werd in 2019 door Computest gewaarschuwd dat duizenden alarmsystemen en pandbeheersystemen een beveligingsrisico vormen. Hier was de achterliggende KNX-standaard voor domotica-toepassingen de boosdoener. Toen al was het advies om dit soort systemen liever niet aan het internet te koppelen. Hoewel dit betekent dat er voor de gebruiker ook minder mogelijk is, geven we ook hackers zo geen kans. Dit principe, ook wel 'air gap' genoemd in vaktermen, zorgt ervoor dat alleen de bewoners het systeem in en uit kunnen schakelen met fysieke toegang.

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 8 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 12 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 15 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 15 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 17 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41